събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3558 прочитания

    Коя е най-добрата учебна компания в България за 2021?

    JA България връчи наградите в програмите „Изгряващи звезди“ и преакселераторската Beyond
    03 юни 2021, 16:10 a+ a- a

    JA България връчи наградите на победителите в програмите „Изгряващи звезди“ и преакселертора Beyond. „Изгряващи звезди” е най-голямото младежко стартъп събитие в България и се организира от JA България в продължение на над 20 години. 13-ото издание на форума събера най-добрите ученически и студентски екипи, участвали през тази учебна година в програмите „Учебна компания” и преакселератора BEYOND. 

    Тази година в „Учебна компания“ 2020-2021 се ангажираха над 1000 ученици от 80 гимназии от цялата страна. До полуфинал достигнаха 57 отбора, като 17 от тях преминаха напред към финалите на „Изгряващи звезди“ 2021.

    До финала на преакселератора Beyond достигнаха 11 стартъпа, след 7 месечен период на разработка. Финалистите в тазгодишното издание представиха проекти в три основни направления - медицина и здравеопазване, умни градове и екология и кръгова икономика. 

    Всички отличени в различните категории ученици ще получат подарък 3-месечен абонамент за Storytel, а техните учители, които са ръководили проектите им по един таблет. Победителите в преакселераторската програма Beyond пък получават финансова награда в размер на 5000 лв.

    „Награда на медиите“ връчи Николай Неделчев, председател на съвета на директорите на Publicis Groupe България. Тя се връчва за най-голям обществен принос на продукт или услуга, алтернатива на масов продукт. Отличието отиде при учебната компания Bio Foam от Математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе, която разработва екологичен продукт, заместител на вредния за човешкото здраве и природа стиропор. Компанията получи и още една награда – наградата на EIT Raw Materials „Кръгова икономика и устойчивост“, която бе връчена от изпълнителния директор на IET Бренд Шафнер.

    Тази година бе присъдена и награда в нова категория – „Награда на публиката“. Тя отиде при Тедър ООД, учебната компания, която разработва продукти за деца със специални образователни потребности. Компанията грабна и статуетката „NN Социални иновации“

    Министърът на образованието проф. Николай Денков обяви две от отличията тази година

    Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков коментира постигнатото от JA България през годините и обяви носителите на специален знак „Предприемчиво училище“ на Република България за учебната 2020-2021 г. Това е ЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ гр. Хасково, и „Професионална гимназия, която най-много подкрепя предприемаческото обучение“, съответно това е Търговска гимназия „Г. С. Раковски“, гр. Варна.

    Наградата „Иноватор за въвеждане на зеленото предприемачество в гимназиален етап на училищното образование в Република България“ за учебната 2020/2021 получи ПГЗ „Стефан Цанов“ от Кнежа.

    „Hi Tech 2021“ получи учебната компания Co&Co Industries за своя озонатор и пречиствател на въздуха, които вече имат един клиент и в момента са в процес на преговори с още потенциални купувачи. Наградата връчи Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации Vivacom.

    Европейският комисар Мария Габриел отправи послание към участниците и тази година

    Европейският комисар за сектор Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, Мария Габриел бе възпрепятствана да присъства на церемония, но изпрати до участниците и гостите си послание, в което наблегна на нуждата от инвестиции в цифрови умения.

    Награда за „Цялостен принос за развитие на профил предприемачески в Република България“ получи Стефка Маноилова, зам.-директор в 137 СУ Ангел Кънчев, гр. София.

    Награда „Учител на годината по програма „Учебна компания 2021“ получи Деян Дойков от Езикова гимназия „Проф. Иван Апостолов“, гр. София.

    „Учител за цялостен принос за 2020/2021“ стана Росица Станкова от Първо СУ „Св. Седмочисленици“, гр. Търговище.

    В категория „Най-добра ученическа компания 2021“ бяха връчени три награди. На 3-о място се класира компания „Веселите червейчета“ от ЕГ „Проф. Асен Златаров“, гр. Хасково, за идеята им да отглеждат малки червени червеи, които всеки може да използва в дома си, за да компостира биологичните си отпадъци.

    На 2-о място се класира Bionic Givers от ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница, за разработване на биопродукти, които да намалят ползването на пестициди в земеделието.

    Коя е най-добрата учебна компания за 2021 г. и какъв съвет на младите даде Салваторе Нигро, главен изпълнителен директор на JA Европа

    Най-добрата учебна компания в България за 2021 година е „КафЕко“, която предлага иновации в отоплението като произвежда екологичен продукт от кафената утайка, който може да се използва вместо пелети. Те бяха поздравени и от Салваторе Нигро, главен изпълнителен директор на JA Europe. 

    Големият победител в преакселераторската програма Beyond и „Най-добър студентски стартъп на България“ е компанията Wasteful, която разработва паве изцяло от отпадъчни материали.

    Кой е най-добрият студентски стартъп в България за 2021 г.?

    Те се състезават в категория „Зелена кръгова икономика и устойчивост“. В другите две категории, свързани със здравеопазване, медицина и дигитални решения в тази насока, и умни градове, също има по една компания победител. Те няма да получат финансова награда а медийна подкрепа от един от партньорите на програмата на JA България. Това са Zelka Box и Monix.

    Всички отличени компании ще представят България в различните категории по време на Gen E 2021 през юли.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство