четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5469 прочитания

    Какво се случва на жилищния пазар и какви са прогнозите за второто полугодие?

    Състоянието на пазара и очакваното развитие коментира Добромир Ганев – управител на Форос и председател на Национално сдружение Недвижими имоти
    25 май 2021, 13:57 a+ a- a

    Двуцифрени ръстове на сделките в големите градове в началото на 2021 отчита жилищният пазар. На какво се дължи тази динамика и ще продължи ли и през втората половина на годината? Състоянието на пазара и очакваното развитие коментира Добромир Ганев – управител на Форос и председател на Национално сдружение Недвижими имоти. 

    Г-н Ганев, как се развива жилищният пазар от началото на годината?
    Наблюдаваме изключително активен жилищен пазар. Толкова активен, че струва ми се, колегите бяха изненадани от данните на Агенцията по вписвания, които бяха доста интересни и вълнуващи. София има 26% ръст на обема от сделки за първото тримесечие на 2021 спрямо същото на 2020. Но интересното е, че има ръст и спрямо предходните 2 години. Пловдив има 36% ръст, Плевен – 20%, Бургас – 12%. Много градове отчитат подобни ръстове, които показват много сериозна динамика на жилищния пазар. 

    Какво е състоянието на жилищния пазар?

    На какво се дължи тази динамика според Вас?
    Причините са много, но на първо място са все още добрите лихви по банковите кредити и активността и желанието на банките да кредитират. Другият фактор е желанието на хората да се преместят от по-малко в по-голямо жилище покрай пандемията и необходимостта от повече пространство за работещите и учещите от вкъщи. Разбира се, динамиката се дължи и на желанието за преместване от град в по-малко населено място.

    Политическата нестабилност също оказва влияние. Тя не мотивира повече покупки, но мотивира по-бързо вземане на решение за покупка. Българите в чужбина са друг фактор. За първи път излязоха данни, че миналата година около 37 хиляди българи са се завърнали и са се регистрирали на постоянен адрес в България, а само 6 хиляди са прекратили регистрацията си. Сами виждате каква е разликата. Докато през последните 10 години тенденцията беше точно обратната. Това няма как да не се отразява на някои пазари. Пловдив е такъв пример. Около 25% от завърналите се 37 хиляди българи идват от Турция. Тези наши съграждани купуват имоти предимно в Южна България и преимуществено в Пловдив.

    Друго нещо, което трябва да отбележим, е, че след локдаун през март, април и май имаше много успешно трето тримесечие, което беше по-силно и от  2020. След локдауна през октомври, ноември и декември имаме много силно следващо тримесечие. Това е една тенденция, която аз забелязвам през последните няколко години. Решението за покупка на имот е устойчиво във времето и то много трудно може да се промени. Може само да се отложи за определен период поради някакви обективни причини, каквато е един локдуан. Така че много сделки се отложиха в последното тримесечие на 2020 и се случиха в първото на 2021.

    Но три месеца са твърде кратък период за някакви заключения, така че нека изчакаме данните за първото полугодие и тогава вече може да очертаем някаква по-ясна картина. Все пак може да се каже, че пазарът показва една ясна стабилност и динамика. И тази тенденция не е валидна само за България, подобна е ситуацията и на пазарите в повечето развити страни в САЩ, Европа, включително и на някои от пазарите в Азия.

    Жилищната собственост остава привлекателна инвестиция за хората, които търсят убежище на своите спестявания. Още повече, че макроиконическите данни показват, че световната инфлация, включително и в България, се увеличава. А това винаги влияе позитивно на динамиката на имотния пазар.

    Какви са очакванията за втората половина на годината?

    Какви са прогнозите за второто полугодие?
    Със сигурност ще има някакви промени. Вероятно ще има малко по-консервативно отношене от страна на банките. Очакваме и информация колко от нашите съграждани изпитват затруднения в погасяването на вноски по ипотечни кредити. Това до момента беше потушено покрай мораториума и неговото удължаване. Смятам, че е малко вероятно това да се отрази сериозно на пазара в рамките на годината. Не мисля, че ще станем  свидетели на някакви особени промени, които бихме могли да предвидим. Ако вземем предвид сегашното развитие, не очаквам да има някаква разлика между сегашната ситуация и тази до края на годината.

    Предстои ли възстановяване на офис пазара?

    Какво се случва на офис пазара – можем ли да очакваме и там стабилизиране предвид предизвикалествата през последната година?
    След година пандемична обстановка и промени, които тя катализира на пазара на офиси и търговски площи, световният елит в управлението на бизнес площи започва да намира нови концепции. Целта е да се подпомогнат инвеститорите в офис сгради да намерят гъвкави решения и да продължат да предоставят една добра услуга за компаниите. Ясно е, че компаниите няма да забравят изцяло офис площите. Но вероятно ще редуцират голяма част от тях. Някои вече ги реагираха и продължават да редуцират. Концептуално виждаме много нови възможности, гъвкави пространства, отдалечено управление на процесите и т.н. Предизвикателствата в сферата на офис площите са много, както и при търговските площи, но аз смятам, че хората, ангажирани в промените и новите концепции, се справят много добре. Вярвам, че съвсем скоро ще станем свидетели на стабилизиране в сектора и на увеличаване на заетостта на площите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 53 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк