събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2892 прочитания

    Нараства нуждата от по-големи жилища, породена от работата и ученето от вкъщи

    Как ковид се отрази на строителния бранш, пред Economy.bg коментира Диляна Христова, генерален мениджър на NovaCity Group
    19 април 2021, 14:36 a+ a- a

    Диляна Христова, генерален мениджър на NovaCity Group

    Диляна Христова е генерален мениджър на българската строително-инвестиционна компания NovaCity Group. Завършила е специалност „Геотехника и геоинженеринг“, притежава магистърска степен по „Геотехника и Възобновяеми източници на енергия”. Има над 20 години опит в сферата на строителството и недвижимите имоти и е участвала в процеса на изграждане на множество големи проекти.

    NovaCity Group има над 12-годишен опит в предприемачеството и строителството на широк спектър от проекти в областта на недвижимите имоти на няколко континента. Специализира в проектиране, разработване и реализиране на инвестиционни проекти в сферата на жилищни и търговски сгради.

    Диляна Христова коментира пред Economy.bg за отражението на пандемия върху строително-инвестиционния пазар в България.

    Г-жо Христова, каква беше последната година за Nova City Group и върху какви проекти работите в момента?  
    Последната година беше успешна за NovaCity Group въпреки пандемията. Основните трудности, с които се сблъскахме по време на извънредното положение бяха през март и април, тъй като тогава все още не бяха взети решения по отношение на Закона за извънредното положение и забраната за обявяване на административните актове. В общи линии, институциите нямаха представа как да се справят с възникналата ситуация. Впоследствие тази забрана отпадна, но това затрудни административната работа на фирмата, която е свързана както с проекти в строеж, така и по други наши проекти, които бяха в етап на обстоятелствена проверка. С други думи, трудностите, с които се сблъскахме, бяха по-скоро административни, отколкото маркетингови. За щастие, нещата бързо влязоха в ритъм и институциите започнаха да реагират адекватно, приеха се изменения на Закона за извънредното положение, които позволиха обявяването на административни актове. От средата на май нещата при нас влязоха в добър работен ритъм. 

    В момента работим по няколко проекта, които скоро ще бъдат реализирани, но все още сме конфиденциални за локацията им. Има и още много проекти, върху които работим – направихме голяма покупка на имот през лятото, правим и обстоятелствена проверка на още два имота, които са в процес на придобиване. Също така завършихме проектирането и получихме разрешение за строеж на обект, който се намира в Студентски град. В общи линии въпреки пандемията годината на NovaCity Group беше доста натоварена и очакваме да остане така. В никакъв случай не мога да кажа, че сме били облекчени откъм работа, напротив. В сравнение с предходни години обемът на работата ни нарасна. 

    Това се дължи на няколко неща: браншът на жилищното строителство не е засегнат към момента, въпреки че има промени в изискванията на клиентите; нуждата от по-големи жилища, породена от работата и ученето от вкъщи; инвестициите в земята и недвижимото имущество остават най-предпочитаните инвестиции сред българите.

    Проект „Фамилия SouthPark“

    Как се промени строително-инвестиционният пазар през пандемията? 
    Пазарът се промени доста. По отношение на жилищните проекти не се вижда голяма промяна. Основното изменение е предпазливостта на купувачите да инвестират в жилища на зелено. Но така или иначе, когато те имат доверие в инвеститора и строителя, с когото работят, те са по-отворени към покупка. Ако инвеститорът не е добре познат, не могат да проследят неговата история или има негативни отзиви за тази фирма (за него), купувачите стават по-предпазливи в избора си. 

    Що се отнася до офисите и търговските площи, това е най-силно засегнатата от пандемията ниша поради много причини – въвеждането на хоум офиса, затварянето на моловете и ресторантите. 

    Когато говорим за индустриално строителство, можем да кажем, че наблюдаваме динамика в развитието му – особено що се отнася до логистиката. Разбира се, някои производствени браншове бяха силно ударени от пандемията, но по наши наблюдения логистиката и строителството на складови площи се разви в положителен аспект. Това се дължи на невъзможността на хората да пазаруват физически. Респективно, хората започнаха да пазаруват онлайн и следователно търсенето на складови площи нарасна.   

    Промениха ли се изискванията на клиентите към жилищата и какво се търси най-много в момента?
    Основно се търсят жилища, които да са ново строителство, нарасна и интересът към три- и четиристайните такива, тъй като никой не знае кога ще дойде следващият локдаун. Районите и кварталите, в които се търсят жилища и поддържат цена и интерес са южните и източните квартали на София, а що се отнася до западните и северните – там се наблюдава лек спад в търсенето. 

    Не очаквам промени в нагласата на купувача по отношение на ново или старо строителство, както и – панелно или тухлено. Със сигурност това зависи и от бюджета на всеки купувач, но тенденцията е да се купуват нови жилища. 

    Извън ситуацията с ковид мога да кажа, че купувачът в последните години стана много по-взискателен и информиран по отношение на това какво търси – по-интелигентни и икономични жилища. Има категорична промяна в търсенето и изискванията. Това е прекрасна промяна по отношение на инвеститорите, защото ние трябва да следваме изискванията на клиентите, прави ни по-динамични и стимулира развитието ни и конкуренцията. 

    Проект „Фамилия Младост“

    Какви са прогнозите за пазара и цените през 2021?
    Нашите прогнози не са оптимистични, що се отнася до подобрение на положението на офис и търговските площи. Трудно ми е да прогнозирам дали ще задържат цените си, дали ще има леко понижаване, или повишаване. Това много зависи от извънредната ситуация, пред която сме изправени. 

    Що се отнася до офис площите - проучванията показват, че голяма част от хората ще предпочетат да работят от вкъщи или ще останат в хибриден вариант на работа. 

    Ако пък се изправим пред още 3, 4, 5 затваряния на търговските центрове за следващата година, това ще бъде пагубно както за собствениците, така и за наемателите. Това изцяло зависи и от отношенията наемател – наемодател. Едно е сигурно, ако има още затваряния, много повече фирми няма да издържат финансово в сравнение със сегашния момент. 

    Що се отнася до жилищния пазар – не очаквам да бъде ударен сериозно през 2021 г. Маркетолозите и икономистите често говорят за криза (не само в сферата на имотите), очаквана към средата на 2022 г., но няма как да сме сигурни и да кажем дали и кога точно ще се случи. 

    Проект NovaCity Lux

    Вие имате и опит зад граница - какво е специфично за българския пазар и следва ли световните тенденции?
    Българският пазар, разбира се, следва и международните тенденции. Понякога малко по-късно, понякога в по-малък мащаб, но каквото и да се случва на международния пазар, рефлектира и върху локалния. Тази картинка, която обрисувахме преди малко за България, важи и за целия свят. България е една представителна извадка на това какво се случва в света. 

    Разбира се, всеки пазар има своята индивидуалност и специфика, винаги е било така. Като цяло се движим с тенденциите на световния пазар. Има разлика, когато говорим за процент чужди и местни инвеститори, критерии на купувачите и типа жилища, които се предлагат. 

    Работим с много чуждестранни партньори от дълги години и това ни позволява да имаме един много обширен поглед над пазара извън България. Когато говорим конкретно за Централна и Източна Европа, ние сме фокусирани върху строителството на жилищни сгради и търговски центрове. Имаме доста проекти, които са в процес на строителство, както и такива, които ни предстоят. 

    По отношение на строителството в Северна Америка – там също не наблюдаваме особени сътресения, що се отнася до работата на нашите клонове. Същото се отнася и за Израел. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство