петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9666 прочитания

    Made in Горубляне: 5 млрд. чипа е изнесла тази компания за 20 години

    2021 ще бъде годината на влизане в нашата нова сграда в София, процесът по наемане на нови хора ще продължи - Силвен Коло, управител на Melexis България, пред Economy.bg
    12 април 2021, 16:08 a+ a- a

    На фона на глобалния недостиг на чипове България има своето производство. За 20 години екипът на белгийската Melexis в София е проектирал и разработил над 70 нови продукта и е доставил над 5 милиарда чипа на клиенти от цял свят. В момента местното поделение на компанията има 12 нови проекта и над 20 продукта в процес на разработка. Освен за автомобилната индустрия Melexis разработва микроелектроника за индустриалния и медицинския сектор. Звеното в София има намерения и за доставки на чипове за производители на смартфони.
    През 2018 Melexis направи първа копка на новата си сграда в столичния квартал Горубляне, като с това даде начало на амбициозния си 5-годишен план за развитие с инвестиция от около 75 млн. евро. Той включваше значително разширяване на производственото пространство, научноизследователската и развойната дейност, както и на складовата база.
    В момента Melexis България има повече от 450 служители, като българското звено е най-голямото в структурата на компанията и в България работят 30% от всички служители глобално. Дори и в периода на пандемията компанията не е спряла да наема нови хора, като плановете са процесът да продължи и през 2021.

    Как пандемията и глобалният недостиг на чипове се отразяват на бизнеса на Melexis в България, на какъв етап е проектът за разширяване в София, колко и какъв тип специалисти планира да наеме компанията у нас през 2021 – тези и други въпроси коментирахме със Силвен Коло, управител на Melexis България.

    Г-н Коло, предизвикателство или възможност е ковид кризата за Melexis България?
    Определено Covid-19 беше предизвикателство, най-вече поради неизвестното. Компанията трябваше да се адаптира към случващото се и да създадем организация, като, от една страна, осигурим безопасна среда за нашите хора, а от друга, продължим да работим. Разделихме нашите производствени и офис екипи, за да намалим риска от заразяване вътре в компанията. По този начин производствените екипи и колегите в лабораторията продължиха да работят безопасно.
    Преминаването към работа от вкъщи при позиции, при които това е възможно, беше направено благодарение на развитата ИТ инфраструктура в компанията и усилията на ИТ екипа. Работата от вкъщи е използвана практика в компанията и преди пандемията. За екипите, които по бизнес и/или лични причини се налага работа от офиса, направихме организация и приложихме необходимите хигиенни мерки и социални правила за дистанциране.
    Организирахме проверки на температурата на входа със система, използваща чип на Melexis и разработена от нашия инженерен екип, засилихме процесите на почистване и дезинфекция, осигурихме достъп до дезинфектант за ръце, както и маски. Определено Covid-19 беше предизвикателство, но смятам, че и всяка криза носи определени знания и опит, от които да се поучим.

    Как глобалният недостиг на чипове се отразява на бизнеса ви в България? Имахте ли готовност да отговорите на ръста в търсенето?
    През 2008 имахме подобна ситуация, тогава причината беше автомобилната криза. В сегашната ситуация благодарение на нашата финансова стабилност и като научен урок ние избрахме да поддържаме запасите си високи през периода на ниско търсене на чипове миналата година. Това ни помогна да останем устойчиви и да продължим да обслужваме клиентите си по най-добрия възможен начин.

    През 2018 направихте първа копка на новата си сграда в София. Тя готова ли е вече за експлоатация?
    В момента сме най-голямото представителство в структурата на компанията, през годините се разраствахме, което доведе и до решението за този инвестиционен проект. Вече сме на финалния етап, като новата ни сграда, която е продължение на настоящата, ще започне да функционира през 2021. Това ще доведе до утрояване на капацитета ни за тест в производството и увеличаване на екипите ни в производствената и развойна дейност. Обхватът на инвестиционния проект е впечатляващ. От една страна, той трябва да отговаря на бизнес нуждите, от друга на очакванията на нашите хора, като същевременно щади максимално околната среда и ресурсите на планетата - енергийно ефективни съоръжения, система за сграден мениджмънт, интелигентен контрол на температура, относителна влажност и осветеност, система за оползотворяване на отпадната топлина. Когато влезете, първото нещо, което виждате, е производствената зона. Гордеем се, че разполагаме с иновативна климатична система, разположението на машините е съобразено с потока на материали и хора, система от автоматизирани вертикални стелажи, газова пожарогасителна система, стая за обучение с реални условия за новопостъпващите оператори. Офисите в новата ни сграда са съобразени с т.нар “activity based” модел на работа и всеки ще може да избира „къде и как да работи днес“ – предвидени са отделни пространства за индивидуална работа, за работа в екип, за брейнсторминг сесии, неформални срещи, както и работни места на открито. Колегите взеха активно участие в идеите за сградата.

    Преди три години обявихте амбициозен план за разрастване. На какъв етап е той в момента? Повлия ли пандемията за реализацията му?
    На финалната права сме. Като цяло COVID-19 повлия на проекта в известна степен, но и не толкова сериозно. Основно оказа влияние при сроковете за изпълнение на строителството, както и при взаимодействието с държавната администрация за издаване на различните видове разрешителни поради въведените правила и ограничения във връзка с COVID.

    Колко служители имате в момента?
    Започвайки с 50 души през 2000, сега Melexis България има повече от 450 служители. Ние сме най-голямото представителство в структурата на компанията и в България работят 30% от всички служители глобално. 50% от нашите хора тук са инженерно и технически ориентирани. Основните дейности в България са R&D, качество, производство, както и специалисти в областта на човешките ресурси, финансите и IT.

    Валидни ли са още плановете ви от 2018 да откриете допълнителни 300 работни места до 2022?
    Ние не сме спирали да наемаме хора през последните няколко години, дори и през периода на пандемията (2020-2021) наехме повече от 35 души.
    2021 ще бъде годината на влизане в нашата нова сграда, така че процесът по наемане на нови хора ще продължи. Ще търсим оператори и техници за нашето производство, както и инженери за развойната ни дейност.

    Колко голям е R&D центърът ви? Планирате ли да разширите екипа и там?
    Melexis България е изградила опит и експертни кадри в проектирането на чипове, тестови решения, вграден софтуер, продуктова верификация и качество, както и клиентски приложения. Растем с годините, понастоящем в развойната ни дейност и качество имаме повече от 150 специалисти от общо 450 работещи в компанията.
    И към момента наемаме инженери за развойната ни дейност през нашата програма Fresh Graduate, която за поредна година отворихме през март. Програмата е насочена и много подходяща за завършващи и специалисти с до 3 години опит. Тя започва с 6-месечна академия, по време на която колегите придобиват знания и практически умения за длъжността, като идеята е след това да продължат на постоянен договор. 45 са присъединилите се към Fresh Graduate от 2013 насам, а успеваемостта на програмата е повече от 80%.

    Върху какви проекти работи R&D центърът ви в момента?
    Фокусът на Melexis България е насочен в няколко продуктови направления. С годините най-голяма експертиза развихме при магнитнитните сензори, температурните и токовите датчици. За 20 години нашите инженери в България са проектирали и разработили над 70 нови продукта и сме доставили над 5 милиарда чипа на клиенти от цял свят.
    Днес работим върху продукти нови поколения - Latch & Switch, чипове за управление на безчеткови DC мотори, сензори за безконтактно измерване на температурата и термокамери, магнитни сензори. В момента имаме 12 нови проекта и над 20 продукта в процес на разработка.

    При последното ни интервю през 2018 казахте, че искате да произвеждате чипове и за производители на смартфони. Има ли развитие в тази посока?
    Намеренията ни са все още налице, но трябва да се има предвид, че и пазарът е труден. С COVID пандемията насочихме усилията си, за да допринесем в борбата срещу нея. Много от нашите продукти са ключови компоненти за оборудването, използвано за преодоляване на кризата, в това число за медицинска диагностика, измерване на температура и дихателни апарати. Инфрачервените температурни сензори, както и магнитните сензори играят решаваща роля в тези устройства.

    Какъв модел на работа следвате в момента и как ще работите в бъдеще?
    Производствените екипи работят в безопасна работна среда според възприетите мерки. За екипите, при които е възможна работа от вкъщи, ние предоставяме възможност за избор за работа от дома или офиса, като поддържаме сериозни хигиенни мерки и такива по дезинфекция, за да могат колегите идвайки в офиса, да се чувстват спокойно и в безопасност.
    Вярвам, че бъдещата организация на работата ще бъде в зависимост от нуждата, хората сами ще избират най-подходящото място за изпълнение на задачите, които им предстоят за деня. Работата в производството и в лабораториите не може да се върши дистанционно, но работата в офиса ще стане по-разнообразна и базирана според целите, които трябва да се постигнат. Заедно в офиса при брейнсторминг сесии, търсене на дадено решение или при изграждане на екип например. Виртуални срещи в други случаи. Melexis, като компания, която дава достатъчно свобода и имаща доверие в хората си, още преди COVID създаде вътрешна група, която да работи върху бъдещата организация на труда и въздействието й върху всички нас. Вярвам, че реалността ще бъде в баланса между личните нужди и очакваните бизнес резултати.

    Как разрастващата се автомобилна електрификация ще трансформира индустрията на чиповете в дългосрочен план?
    Електрификацията ще оказва голямо влияние върху конструкцията на автомобила. Изискванията за управление на разсейваната мощност и топлина се увеличават с повишаване нивото на електрификация. Автомобилната електрификация поставя изисквания за управление на по-големи мощности, съчетани с по-висока ефективност. Токовите сензори на Melexis са част от решението за измерване и контролиране на тока (така се контролира мощността) в електрическите двигатели. Съответно интегрирането на технологии като силициев карбид (SiC) или галиев нитрид (GaN) в стандартни силициеви чипове, за да позволи работа с високо напрежение, е водеща тенденция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк