събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1792 прочитания

  90% от произведените в Европа автомобили използват български части

  380 са компаниите в аутомотив сектора у нас, заетите са над 80 хил. души, оборотът е над 10% от БВП
  10 юли 2024, 15:55 a+ a- a

  Аутомотив Клъстер България (АКБ) чества своята 12-годишнина, обръщайки поглед към досегашните успехи и бъдещата визия за сектора.

  От своето създаване през 2012 година Клъстерът се утвърди като водеща организация, която подкрепя развитието на автомобилната индустрия в у нас. АКБ отбеляза значителни успехи в привличането на нови инвестиции, интегрирането на иновации и осъществяването на партньорства с бизнеса, държавната власт и образователните институции. През годините Аутомотив Клъстер България доказа своята ключова роля в установяването на България като водещ технологичен хъб на световната индустриална карта, поощрявайки излизането на българските компании на международни пазари и развивайки успешни сътрудничества с международни организации.

  „Горди сме, че аутомотив секторът е сред най-бързо развиващите се браншове в страната през последните 12 години, изграждайки отлична екосистема от високотехнологични компании. Щастливи сме, че те са конкурентоспособни на международните пазари и успешно интегрират в своята дейност тенденциите на световните революции в автомобилната индустрия“, заяви арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България.

  Към днешна дата компаниите, опериращи в българската автомобилна индустрия, наброяват 380. Секторът съставлява над 10% от БВП на страната и в него са заети повече от 80 000 специалисти. Днес в 80-90% от произведените в Европа автомобили има части и компоненти от България.

  „Благодарни сме за ползотворната и активна работа с нашите членове и партньори, с които споделяме обща визия за развитие и модернизиране на сектора. С пълна увереност отправяме поглед към бъдещите проекти и инициативи, с които ще продължаваме да разгръщаме иновационния капацитет на българската автомобилна индустрия“, посочи още арх. Станиславов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект