събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1725 прочитания

  Индустриалните паркове в Шумен и Търговище получават финансиране от 45 млн. лв.

  Те привличат инвеститори с висококвалифицирани работни места
  10 юли 2024, 09:51 a+ a- a

  Индустриалните паркове в Шумен и Търговище са локомотивът, който ще допринесе за икономически растеж на региона. Те са ключови и за реиндустриализацията на България и преодоляването на регионалните дисбаланси, защото привличат инвеститори с висококвалифицирани работни места. Така младите хора ще останат в регионите. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в Шумен на среща с кмета проф. Христо Христов и представители на местния бизнес. В срещата участва и Деляна Иванова, и.д. председател на НС на Българската банка за развитие, областният управител Бейнур Ахмед, представители на бизнеса и др.

  Министърът посети и фирми в съществуващия индустриален парк в Шумен, който получава 3,6 млн. лв. безвъзмездна помощ по линия на министерството. Размерът на безвъзмездна помощ за втория проект в Шумен - индустриален парк Мадара, е 13,3 млн. лв. “Единственият град, който спечели финансиране за два проекта, е Шумен“, каза още Карадимов.

  По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството класира 11 проекта в 10 общини за общо 207 млн. лв. Общините са Русе, Шумен, Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен.

  По-рано министър Карадимов посети и Търговище, където проведе среща с кмета д-р Дарин Димитров, областния управител Гюрсел Хасанов и представители на бизнеса в региона във връзка с одобрения проект там. Размерът на безвъзмездната помощ за индустриалния парк в Търговище е близо 28 млн. лв.

  „Различните поколения влагат различно значение в индустриалните паркове. 35-годишните си представят високотехнологични производства – софтуери, чипове, автомобилна индустрия. Всичко това е възможно именно в индустриалните паркове“, заяви министърът на срещата.

  По време на двете посещения бяха представени и възможностите за развитие на индустриалните зони и подкрепата за инвеститорите по линия на Министерството на иновациите – чрез Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Фонда на фондовете и европрограмите, които администрира МИР. Българската банка за развитие може да осигури предварителното финансиране за изпълнението на проектите, след като Министерският съвет одобри новата стратегия на банката, която й позволява да подкрепя публични инвестиции, изпълнявани с национални и европейски средства.

  Представена беше и отворената в момента процедура за подкрепа на семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите. Общият бюджет е 117,5 млн. лв. и е насочена към микро- и малки фирми. Те могат да получат средства за нови машини, съоръжения, инструменти, специализиран софтуер и др. Минималният размер на помощтаза проект е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Крайният срок за кандидатстване е 16 септември.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект