събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2340 прочитания

  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната

  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании
  19 юни 2024, 08:21 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Слънчевата фотоволтаична енергия яхва вълната на бъдещето. Газът и нефтът са захранвали предишните 100 години икономическо и индустриално развитие, но търсенето на слънчева енергия нараства дори по-бързо от инвестициите на Китай в зелена енергия. Седем големи компании за слънчева енергия в Китай изграждат достатъчно инфраструктура за слънчева енергия, така че тя започва да изпреварва енергийните резерви на седемте най-големи петролни компании. Най-голямата от тях, Tongwei Co., изгражда достатъчно слънчеви панели за една година, за да захранва цяла Италия, отбелязва Quartz.

  Цената на слънчевата енергия намаля драстично през последните две десетилетия, като в същото време изследванията на ефективността на фотоволтаичните панели изминаха дълъг път. Не е извън разумното да прегледаме тенденциите и да предположим, че слънчевата енергия ще бъде енергията на растежа през следващите 100 години. Простотата, дълголетието, ниската цена и ефективността на слънчевата енергия вече я правят лесен избор, но тъй като продължава да се подобрява, тя само ще нараства.

  Според Bloomberg най-големите 7 петролни гиганта (Exxon, Chevron, Shell, TotalEnergies, BP, ConocoPhillipps и Eni) извличат около 40 екзаджаула петролна енергия от земята годишно, или малко по-малко от 18 милиона барела на ден. Сравнете това с 5-те екзаджаула електричество, произведено от слънчевите панели на 7-те най-големи компании в Китай, и това не звучи толкова впечатляващо. Това обаче не взема предвид, че по-голямата част от петролната енергия се изгаря като топлинни и шумови загуби. Нито пък отчита производството на енергия през целия живот на един слънчев панел, просто това, което произвежда за една година. Повечето съвременни слънчеви панели носят 25 години гаранция, докато петролът и газта, продадени тази година, ще бъдат използвани в рамките на месец или два и след това изчезват завинаги.

  Използвайки консервативна производствена метрика, панелите, произведени от Tongwei през 2024 г., ще допринесат с около 27 екзаджаула електроенергия към мрежата, докато петролът и газът, извлечени от земята от Exxon тази година, ще представляват едва 6 екзаджаула. Всъщност всичките седем най-големи производители на петрол, взети заедно, ще допринесат с по-малко енергия от своите продукти тази година, отколкото само слънчевото производство на Tongwei дългосрочно.

  Отлагайки слънчевата енергия, САЩ изостанаха много по отношение на научните изследвания, разработките и производството. Китай почти сигурно ще има надмощие в бъдещето на производството на енергия, отбелязва още Quartz.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект