събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4636 прочитания

  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.

  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  17 юни 2024, 16:08 a+ a- a

  Снимка: МИР

  Над $4 млрд. е стокообменът между Република България и Китайска народна република през 2023 г., като българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на откриването на Българо-китайски бизнес форум, в който се включиха представители на над 100 български и китайски компании. Той акцентира, че страната ни разглежда развитието на двустранните търговско-икономически отношения в контекста на пълноправното членство на България в Европейския съюз и потвърди, че българското правителство ще продължи да насърчава сътрудничеството с Китай, като наш традиционен партньор. 

  „Българският бизнес има траен интерес и търси нови възможности за увеличаване на експорта към китайския пазар, все още има нереализиран потенциал за разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, каквито са селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и други“, каза зам.-министър Павлов.

  Той допълни, че българската страна се стреми към привличане на китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност, въвеждат иновации и осигуряват висока конкурентоспособност на икономиката. „Приветстваме китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС и да установят в България свои производствени бази.“, каза зам.-министър Павлов и съобщи, че в края на 2023 г. общо инвестираните средства от Китай у нас възлизат на €150 млн.

  По време на събитието бяха представени възможностите за търговско-икономическо сътрудничество с гр. Шанхай и беше подписан Меморандум за сътрудничество между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към Министерството на земеделието и храните и Международната търговска камара на гр. Шанхай.

  Организатори на Българо-китайския бизнес форум са ЦНСССКЦИЕ и Центъра за насърчаване на международното сътрудничество и Търговската камара на Шанхай. Участие в него взеха министърът на земеделието и храните Георги Тахов, Н.Пр. г-жа Дай Цинли, посланикът на Китайската народна република в Република България, ръководители на Съвета за насърчаване на международната търговия и на Международната търговска камара на гр. Шанхай, както и над 100 представители на български и китайски компании. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект