събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1341 прочитания

  Федералният резерв остави лихвите непроменени

  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  17 юни 2024, 08:04 a+ a- a

  Снимка: Фед

  Федералният резерв на САЩ (Фед) остави лихвените проценти непроменени по време на заседанието си през юни (12 юни) и прогнозира, че ще намали разходите по заеми само веднъж преди края на 2024 г., знак, че планира да бъде търпелив, преди да промени посоката на борбата си срещу бързата инфлация, отбелязва The New York Times.

  Централните банкери вдигнаха лихвените проценти бързо между началото на 2022 г. и юли 2023 г., като ги издигнаха до най-високото ниво от повече от две десетилетия от 5,3%. Те ги поддържат стабилни оттогава, надявайки се, че по-високите разходи по заеми ще забавят потребителското и бизнес търсене достатъчно, за да намалят бързото увеличение на цените.

  Инфлацията се забави стабилно през 2023 г., спадайки достатъчно, че служителите на Фед навлязоха в 2024 г., очаквайки да намалят лихвените проценти три пъти тази година. Но след това повишенията на цените се оказаха изненадващо упорити в началото на годината - и политиците трябваше да отложат плановете си за намаляване на лихвите, страхувайки се да не намалят разходите по заемите твърде рано.

  Сега тази картина отново е в процес на промяна. Новите данни за инфлацията на индекса на потребителските цени, публикувани в сряда (12 юни), потвърдиха, че нестабилността на инфлацията в началото на 2024 г. е по-скоро единично явление, отколкото промяна в тенденцията: повишенията на цените се охладиха значително през май. Но през годината става твърде късно за Фед да изтегли триото намаления на лихвените проценти, които очакваха още през март, последния път, когато политиците публикуваха икономически прогнози. Длъжностни лица прогнозираха в своите нови прогнози, че ще намалят лихвите само веднъж, до 5,1%, преди края на 2024 г.

  Служителите на Фед не дадоха ясен знак кога ще започнат намаленията на лихвите. Те ще се срещат още четири пъти тази година: през юли, септември, ноември и декември.

  Джером Пауъл, председателят на Фед, каза по време на пресконференция след съобщението, че служителите все още търсят „по-голяма увереност“, че инфлацията се движи устойчиво към 2%, преди да намалят лихвите.

  „Икономическите перспективи са несигурни“, каза Пауъл. „Оставаме много внимателни към рисковете от инфлация.“

  Той обясни, че промяната на политиката „твърде рано или твърде много“ може да доведе до обръщане на напредъка по отношение на инфлацията, но ако тя дойде твърде късно или твърде малко може „прекомерно“ да отслаби икономическата активност. Пауъл даде да се разбере, че новите прогнози на Фед не са твърд план или решение - нещата могат да се променят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект