събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  17408 прочитания

  Ето как изкуственият интелект ще трансформира платежната индустрия

  С незабавните плащания можете да плащате навсякъде и по всяко време - Хосе Луис Ланга, президент на ЕАСНА, пред Economy.bg
  28 май 2024, 11:39 a+ a- a

  Какви са ползите за потребителите и бизнеса от незабавните плащания, кои са предизвикателствата пред по-широкото навлизане на този тип плащания, кои са основните тенденции в платежната индустрия и как изкуственият интелект ще трансформира сектора – тези и други въпроси дискутирахме с Хосе Луис Ланга, президент на Европейската асоциация на клиринговите къщи (EACHA).

  Ланга беше в София за участие в 11-ата международна платежна конференция на EACHA, на която България беше домакин. Близо 160 делегати от 26 държави в Европа, заедно с представители на компанията домакин – БОРИКА, обсъдиха актуални тенденции и теми, засягащи платежната индустрия. Националният платежен и картов оператор БОРИКА е пълноправен член на EACHA и тази година успя да спечели домакинска роля на страната ни за този престижен форум.

  Г-н Ланга, незабавните плащания станаха много популярни напоследък. Как виждате бъдещето им?
  Незабавните плащания са повратно събитие. Те могат да улеснят живота на потребителите, на бизнеса и на публичната администрация. Освен това има европейска регулация, която превръща незабавните плащания в новото нормално, защото животът ни е 24/7 – правим бизнес, пазаруваме в интернет, разплащаме се денонощно, а традиционната платежна система работи само от понеделник до петък в определени часове, което е твърде малко. Животът ни е 24/7. Такива вече са и плащанията.

  Кои са основните ползи за потребителите и бизнеса от незабавните плащания?
  Основното предимство е, че можете да плащате навсякъде и по всяко време. Това улеснява всички възможни случаи на използване – изпращане на пари на друг човек – P2P плащания, разплащания в традиционни магазини и в рамките на електронна търговия, както и към публичната администрация. Те могат да бъдат направени по всяко време на денонощието. Това улеснява живота на потребителите, но и на бизнеса, защото можете да предоставите решения за всички тези случаи на употреба.

  Какви предизвикателства трябва да бъдат преодолени, за да станат незабавните плащания по-широко разпространени?
  Предизвикателствата са много, като например: създаване на добър бизнес модел за всички, но също и по-голяма достъпност. Това вече е постигнато в много страни, включително и в България. Бих казал, че създаването на решение по отношение на точката на взаимодействие (POI) е най-предизвикателното. Европейската комисия и Европейската централна банка настояват да създадем алтернатива на картите, използващи незабавни плащания.

  Кои са основните тенденции, които ще формират платежната индустрия през следващите 5 до 10 години?
  Първата тенденция очевидно е внедряването на незабавните плащания и решенията, надграждащи този тип плащания. На второ място, използването на трансгранични незабавни плащания, т.е. при трансакции и в чужбина. Говорим за системи, които работят денонощно. Ако имаме система, работеща 24/7 в Европа и подобна система в Австралия, можем да обменяме плащания денонощно. Това в момента е невъзможно. Когато искате да направите плащане, трябва да знаете какво е работното време в едната и в другата страна. Така че това е много интересен случай, защото електронната търговия и мигрантите се увеличават, а ние нямаме добри решения. Г-20 настоява да предоставим подобни решения. Това вероятно е втората по-важна тенденция. Третата е заявката за плащане. В много страни в Източна Европа, искането за плащане може да бъде добра функция за гражданите и за бизнеса.

  Как изкуственият интелект ще трансформира платежната индустрия?
  Изкуственият интелект и незабавните плащания са повратно събитие. Двете технологии могат да си взаимодействат. Това не е нещо от бъдещето. Използваме широко изкуствен интелект, за да предотвратим измами при незабавни плащания. Това е само един пример. AI се използва и за разработка на софтуер. Възможностите са много и ще можем да ги видим в близко бъдеще.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект