понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4856 прочитания

  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад

  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  23 май 2024, 08:06 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Инфлацията във Великобритания се понижи по-малко от очакваното, а ключов основен показател за цените едва се понижи, което накара инвеститорите да оттеглят очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Банката на Англия (Bank of England) следващия месец.

  Индексът на потребителските цени (ИПЦ) се повиши с 2,3% през 12-те месеца до април, което е рязко понижение спрямо увеличението от 3,2% през март и най-ниското ниво от юли 2021 г., съобщи Службата за национална статистика (ONS).

  Но Банката на Англия и икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, прогнозираха по-голям спад до 2,1%, точно над целта на централната банка от 2%, след голямото намаление на цените за енергия за домакинствата през април.

  Инфлацията при услугите, показател за вътрешния ценови натиск за Английската централна банка, и който също е проблем в други европейски страни, е много по-висока от очакваното, а цените на бензина се повишиха.

  Паундът скочи и инвеститорите намалиха шанса за намаляване на лихвения процент от страна на централната банка през юни до само 18%, което е рязко понижение спрямо 50% във вторник (21 май).

  Инфлацията при услугите се понижи до 5,9% от 6,0% през март. Прогнозите на Банката на Англия и проучването на „Ройтерс“ сочеха четене от 5,5%.

  Базисната инфлация, която включва стоките, но не и енергията, храните и тютюна, също отразява постоянния ценови натиск, като годишният темп спада до само 3,9% от 4,2% през март. Прогнозите бяха за 3,6%.

  Новите данни означават, че Великобритания има по-нисък процент на инфлация от Съединените щати, Канада, Франция и Германия. Япония все още не е съобщила данни за инфлацията през април. Инфлацията в Италия е 0,9%.

  Все пак Великобритания се класира зле сред западноевропейските страни по отношение на инфлация от 2020 г. насам, като потребителските цени са се повишили с повече от 22% през този период от време - като само Нидерландия, Австрия и Германия се справят толкова зле, пише „Ройтерс“.

  Бързият спад на общата инфлация от най-високите 11,1% през октомври 2022 г. сега изглежда е приключил.

  Банката на Англия прогнозира ИПЦ да се повиши отново по-късно тази година, за да приключи 2024 г. на около 2,6%.

  Последните данни за пазара на труда показаха, че редовният ръст на заплатите в частния сектор се е понижил само незначително през трите месеца до март, което държи централната банка нащрек за инфлационно напрежение в икономиката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 4 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.