понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2114 прочитания

  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента

  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми
  22 май 2024, 09:31 a+ a- a

  "Налице е изразен кредитен растеж, който БНБ наблюдава регулярно на база на широк набор от регулаторни, макроикономически и други индикатори. Предвид представения анализ и в контекста на поддържаните високи нива на капиталови буфери, ликвидност и рентабилност от страна на банките, към настоящия момент хипотезата „прегряване“ в сегмента кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими имоти не е подкрепена. Устойчивостта на банковата система към потенциални шокове остава адекватна, като БНБ ще продължи да провежда активна макропруденциална политика с всички инструменти по ЗКИ, включително и мерки, засягащи кредитната дейност на банките при необходимост от допълнителна интервенция". Това е записано в анализа на БНБ „Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система“. Аналитичният материал посочва, че в резултат на надзорната политика на БНБ за системното изграждане и съхраняване на буфери в банковата система е създадена устойчивост по линия на ликвидност, капитал, ефективност и качество на кредитите.

  ПОради кредитния растеж УС на БНБ разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на следния минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти:

  1. Съотношения между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане;

  2. Съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане;

  3. Съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и месечния доход на кредитополучателя при отпускане;

  4. Съотношение между размера на дълга и годишния доход на кредитополучателя при отпускане;

  5. Съотношение между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя при отпускане;

  6. Максимален срок по договора за кредит (матуритет).

  С решението се утвърждават определенията и начина на изчисляване и се въвежда тримесечна отчетност за тези показатели на индивидуална и на консолидирана основа.

  С така създадения механизъм за наблюдение и отчетност се цели да се формализира процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими имоти. БНБ ще предприема последващи надзорни действия въз основа на резултатите от тази оценка.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 3 часа
  преди 4 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30