понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  474 прочитания

  Над 35 са R&D центровете в аутомотив сектора има в България

  Съвместни проекти с ръководството на корейски технологичен гигант обсъди министърът на икономиката
  11 декември 2023, 09:14 a+ a- a

  Нови възможни сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти у нас обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант. Компанията е световен лидер в иновациите и производител на индустриални електронни компоненти и батерии. Тя е сред световните производители на микроелектроника, батерии, автомобилни приложения, системи за съхранение на енергия и др. На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България Любомир Станиславов. 

  Богданов посочи, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият развойни центрове у нас. По думите му само в аутомотив сектора в България вече има над 35 R&D центрове на водещи международни компании, сред които и азиатски. „Разработката на софтуер в автомобилната индустрия е важна за държавата, а страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании от сектора“, изтъкна той. България разполага с талантливи инженери и достатъчна експертиза, подчерта министърът и допълни , че аутомотив секторът е приоритетен.

  По време на срещата в централата на корпорацията в Южна Корея бе поставен акцент върху това, че страната ни може да осигури верига на доставки за новата фабрика на компанията, подготовка и обучение на местни експерти, изграждане на инфраструктура и финансови насърчителни мерки. „България е на правилното място, където да бъдат разработени иновации в индустрията, но и да се гарантира ефективно производство на компоненти и модули”, изтъкна Богданов.

  Икономическият министър бе категоричен, че сега е правилният момент за инвестиция в страната ни, за да могат компаниите да бъдат близо до западните си клиенти, докато същевременно имат достъп до ключови ресурси и експертиза.

  По думите му включването на България в Европейския алианс за батерии през настоящата година е ключово за развитието на инвестиции във високотехнологични зелени производства. „Това е среда, в която можем да работим над нови проекти заедно с нашите партньори. България може да допринесе с капацитетите, които ние вече сме изградили“, допълни той. По негови думи вече има активен диалог за използване и на български капацитет за рециклиране на батерии и суровини. „Рециклиране на батерии у нас също може да играе ключова роля за бъдещото развитие на индустрията“, посочи той. 

  Богданов заяви още, че има възможности за инвестиции в региони у нас, които са най-силно засегнати от енергийния преход, които предлагат добра инфраструктура, и имат нужда от нови инвестиции и нови работни места.

  По време на официалната си визита в Южна Корея министърът на икономиката се срещна и с представители на водеща университетска болница. По време на срещата бе обсъдена възможността за обмен на лекари и студенти от двете държави, както и възможностите за инвестиции в сектора у нас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55