понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  576 прочитания

  Междусистемната газова връзка България-Сърбия беше въведена в експлоатация

  Тя променя енергийната карта на Европа и дава възможности за диверсификация на доставките не само за двете държави, а и за целия регион, заяви президентът Радев
  11 декември 2023, 09:18 a+ a- a

  Снимки: Президентство

  Междусистемната газова връзка България-Сърбия променя енергийната карта на Европа и дава гаранция за диверсификация и сигурност на енергийните доставки не само за нашите две страни, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването в Ниш на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в неделя (10 декември). В събитието участваха президентът на Република Сърбия Александър Вучич и президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев.

  Българският държавен глава посочи, че ускорената реализация на газовата връзка България-Сърбия доказва, че държавите от региона имат сериозен принос и участие за постигането на амбициозните европейски цели за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките. Интерконекторът България-Събия е определен от Европейската комисия за проект от общ интерес за Европейския сьюз, подчерта Румен Радев.

  Газовата връзка е символ на успешното и ползотворно сътрудничество между България, Сърбия и Азербайджан в перспектива, което води до устойчиво икономическо развитие на нашия регион, заяви още президентът. Държавният глава припомни, че в началото на февруари в присъствието на президента на Сърбия Александър Вучич беше поставено началото на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави. А през април президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна в София, за да участва в началото на инициативата „Solidarity Ring”. Именно интерконекторът България – Сърбия дава възможност за реализацията на инициативата „Solidarity Ring“ за увеличен пренос на природен газ от Азербайджан за Европа, която беше предложена от България по време на служебното правителство.

  Румен Радев и Александър Вучич

  „България, осъзнавайки своето географско положение, провежда много активна енергийна политика не само в своя полза, но в полза и на всички свои съседи и по-широк кръг държави от региона“, изтъкна държавният глава. Радев подчерта увеличените възможности за пренос на природен газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция. България започна да получава газ от Азербайджан по договор, подписан преди 10 години, а Баку спазва стриктно всички условия, въпреки дълбоките геополитически промени оттогава, посочи Румен Радев.

  Въвеждането в експлоатация на междуситемната газова връзка между България и Сърбия ще осигури достъп на Сърбия и на редица други държави от региона и до терминала за втечнен природен газ в Александруполис, чието изграждане трябва да приключи през месец март догодина и в който България е акционер с 20% и не на последно място – до подземното газово хранилище „Чирен“, чието разширение предстои да бъде завършено до края на 2024 г. От своя страна България в реверсивен режим ще има достъп до газ от Западна Европа, подчерта държавният глава.

  Президентът Радев изтъкна ролята на доброто партньорство по проекта за задълбочаване на сътрудничеството между България и Сърбия в икономическата сфера. Осигуряването на достъп до природен газ в районите по трасето на интерконектора повишава инвестиционния интерес и стимулира икономическата активност в пограничните региони, където живее българското национално малцинство, посочи Румен Радев.

  С продължаване на общите усилия и позитивната политика на свързаност страните от региона имат възможност за участие в общи търгове за доставки на газ за постигане най-добри цени и най-добри условия за гражданите и икономиките, както и за продажба на газ на трети страни, подчерта още президентът по време на откриването на инерконектора България-Сърбия.

  Президентът Александър Вучич изрази удовлетворението си от това, че България и Сърбия реализират голям общ проект като газова връзка между двете страни, която е от голямо значение не само за двете държави, а и за целия регион.

  Румен Радев и Илхам Алиев

  Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи събитието в Ниш по въвеждане в експлоатация на газовата връзка като церемония на приятелство и партньорство, което ще допринесе за енергийната сигурност не само на София и Белград, но и на цяла Европа.
  Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км с трасе от гр. Нови Искър в България до гр. Ниш в Сърбия. На българска територия инфраструктурата включва 62 км газопровод и съпътстващи съоръжения – очистни съоръжения, кранови възли, газоизмервателна станция, газопроводни отклонения и автоматични газоразпределителни станции до градовете Сливница и Драгоман. Газовата връзка е с капацитет за пренос 1,8 млрд. м3 природен газ годишно.

  Важността на проекта за енергийната сигурност в Югоизточна Европа е потвърдена от Европейската комисия чрез присъждането на статут на „проект от общ интерес за ЕС“. С решение на Министерския съвет инфраструктурата на българска територия е обявена за национален обект и за обект с национално значение. IBS е в синергия с проектите за развитие на газовата инфраструктура в региона – терминали за втечнен газ, в т.ч. терминала в Александруполис, разширението на подземното газово хранилище „Чирен“ и изграждането на нови и разширяването на съществуващи газопроводи. IBS е важен инструмент за постигане на целите за диверсификация на доставките и повишаване на сигурността на снабдяването на природен газ както за България и Сърбия, така и за останалите страни в региона, благодарение на съществуващата инфраструктура в двете страни – междусистемни връзки и газохранилища.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55