понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  704 прочитания

  Управителят на БНБ Димитър Радев получи званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“

  05 декември 2023, 15:53 a+ a- a

  На тържествена церемония в аула „Максима“ на университета ректорът проф. д-р Димитър Димитров удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ Димитър Радев, управител на Българска народна банка (БНБ). В церемонията участваха председателят на Народното събрание на Република България Росен Желязков и изпълнителният директор на Международния валутен фонд Пол Хилберс. Президентът Румен Радев отправи приветствие.

  Званието се присъжда на Димитър Радев за издигане авторитета на УНСС, като изследователски и образователен център с национално и международно значение и заслугите му като световно признат икономист и експерт в управлението на публичните финанси.

  „Високото звание има особена символична стойност. Вашата кариера и избирането Ви за втори мандат за управител на една от най-старите и отлично функциониращи национални финансови институции са доказателство, че вие сте един от визионерите, натоварени с отговорната мисия да поддържат финансовия стабилитет на България. Особена чест за нас е, че личност с толкова важни обществени функции е възпитаник на нашия университет. Ценим високо Вашия професионализъм и всеотдайна работа за издигане авторитета на БНБ. Високият Ви стандарт на работа е гарант за устойчивото развитие на банковия сектор и задава правилната посока, по която да се ръководят финансовите институции в страната“, подчерта проф. д-р Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за удостояване на Димитър Радев с най-високото почетно звание на УНСС.

  „Нашият университет удостоява с най-високото почетно научно звание – „Доктор хонорис кауза на УНСС“, смели визионери, личности с доказан обществен принос и воля за промяна, какъвто Вие несъмнено сте. Вашите лични качества, професионални умения и публична репутация са гарант за престижа на БНБ и устойчивото развитие на банковия сектор. Добре дошли в сплотеното академично семейство на УНСС! В наше лице Вие винаги ще имате подкрепа и опора в отговорната Ви работа и мисия в полза на обществото и устойчивото развитие на България“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

  Предложението за удостояване с почетното звание е на декана на Финансово-счетоводен факултет проф. д-р Румен Брусарски. Той представи накратко професионалния път на Димитър Радев и изтъкна, че от 1992 до 2001 г. той е зам.-министър на финансите в шест поредни правителства. В продължение на 14 години работи в Международния валутен фонд. От 2015 г. е управител на БНБ и на 18.07.2023 г. е избран за втори 6-годишен мандат. Димитър Радев е обявен за Банкер на годината през 2020 г., а пет поредни години, включително и през 2022 г., е обявяван сред най-добрите централни банкери в света в престижната годишна класация на централни банкери от целия свят на списанието Global Finance.

  „За мен е изключително удоволствие да ви поздравя с присъждането на почетното звание „Доктор хонорис кауза“, то не е просто завършек на една успешна кариера или награда за цялостно творчество, това е признание на едно престижно и достойно учебно заведение към неговия възпитаник за изминатия път, за достиженията, за това, че един човек не просто е търсил и намерил себе си, а е създал себе си в едни доста турбулентни години“, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. „Във вашата биография има всичко, тя е събрала в палитра съдбата на търсещия човек, който е преживял падането на Желязната завеса, почерпил е познание и опит от една обществено-политическа система и след това е изградил себе си в друга. Вие сте човекът, който невинаги говори това което знае, но винаги знае това, което говори.“

  От името на президента на Република България Румен Радев, неговият съветник по образование Димитър Здравков приветства Димитър Радев за удостояването му с високото почетно звание и изчете поздравителен адрес. „Като световно признат икономист и експерт в управлението на публичните финанси, през всичките тези години начело на една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, каквато е БНБ, вие успешно се справяте с отговорната задача независимо и без политически вмешателства да опазите финансовата и банковата стабилност в държавата. Пред БНБ стои постигането на стратегически цели, от които зависи бъдещето на България. Убеден съм, че под вашето вещо ръководство тези цели ще бъдат успешно реализирани, което ще доведе и до подобряване живота на всички български граждани“, се казва в поздравителния адрес.

  Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Пол Хилберс отбеляза в словото си: „За мен е чест да бъда в бих казал световно известния Университет за национално и световно стопанство и най-сърдечно да поздравя Димитър Радев за удостояването му с „Доктор хонорис кауза на УНСС“ и от името на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя е завършила Университета и бе изключително радостна за удостояването на г-н Радев с това почетно звание. Позволете ми да спомена няколко постижения на г-н Радев, свързани с МВФ, през последните десетилетия. Той има дълга история, свързана с нашата институция. Бил е съветник на изпълнителния директор на МВФ в периода 2001 – 2003 г. и старши сътрудник на МВФ в периода 2003 – 2015 г. в департамента по фискални въпроси, където е изготвил редица важни финансови доклади през тези години“. Той допълни, че г-н Радев е човек със солидни познания не само в сферата на фискалната, но и на монетарната политика, което поред него се среща много рядко в кариерата на световните икономисти, но е изключително ценно. Като зам.-министър на финансите от 1992 до 2001 г. г-н Радев допринася за процеса на консолидация и фискалната прозрачност и отчетност на вашата страна. Всичко това се случва в ранните години на прехода на България към пазарна икономика и г-н Радев има ръководна роля през тези години. По-късно като управител на БНБ той успява много компетентно да организира валутния борд и работи усилено по процеса на приемането на еврото във вашата страна. Това е главна цел и на настоящото правителство и МВФ подкрепя силно този много важен проект".

  Във видеообръщение управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта: „Удостояването с почетното звание „доктор хонорис кауза“ от университета, от който човек е получил образованието си, е изключително вълнуващо и в същото време – огромна отговорност. Казвам го от личен опит. Димитър Радев, гуверньор на 145 годишната Българска народна банка, го заслужава“. Тя изтъкна че, той е от личностите, които не се притесняват от промяната, а я търсят и осъществяват. „От реформирането на банковия надзор и стрес-тестовете на банките до влизането на България в единния валутен механизъм Димитър Радев доказа своите професионални и лидерски качества. Той е на път да влезе в историята като човекът, който ще доведе успешно до членство в еврозоната. Моите най-искрени поздравления за финансиста, гуверньора, дипломата, човека Димитър Радев. УНСС има истински приятел в негово лице“, каза Кристалина Георгиева.

  „Званието „Доктор хонорис кауза“ е толкова важно за д-р Димитър Радев, колкото и за присъстващите. То е много важно и за младите хора, които са в залата, за да видят, че са стъпили на един път, който може да ги отведе до възможно най-високите сфери на човешкото знание“, посочи финансистът Левон Хампарцумян. „Д-р Радев, бидейки гуверньор на Централната банка, ще бъде и човекът, който достойно ще присъедини България към еврозоната. Централната банка ще осъществи част от инфраструктурата, нужна за прехода. Това е сложен технически процес, като някои от нещата са невидими за широката публика, но в същото време те трябва да бъдат направени много ефективно.“ Г-н Хампарцумян пожела успех в администрирането и регулирането на инфраструктурата: „Вие сте човекът, който успява да го прави с много компетентност и професионализъм“.

  „Много съм развълнувана, защото познавам г-н Димитър Радев от много години. Щастлива съм, защото имам възможността да се докосна до много значими личности и да бъда свидетел на големите им успехи. Един от безспорните успехи на г-н Радев е Паричния съвет. Не бих могла да си представя в каква ситуация щяхме да бъдем, ако това не се беше случило. Г-н Радев винаги е там, където държавата има нужда, той е истински лидер“, каза проф. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ.

  Димитър Радев благодари и изтъкна: „За мен това е огромна чест и акт с дълбока символика, тъй като идва от моя университет и в същото време най-голямото висше бизнес училище в Югоизточна Европа“. В академичното си слово Димитър Радев отбеляза: „Вероятно като много от вас и аз се опитвам да си отговоря на въпросите за средата, в която се намираме и за това, което предстои. Когато говоря за средата имам предвид политическата и макроикономическата среда. Първата дума, която ми идва наум е несигурност. Тя се отнася както за глобалната, така и за вътрешната политическа и макроикономическа среда. За първи път от години насам сме свидетели на толкова кризисни ситуации, за толкова кратък период от време. Това на което ще се спра днес, са стъпките, които в голяма степан зависят от нас и които в подобна среда на несигурност трябва да бъдат направени. Ще обобщя тези стъпки в три групи – първо, създаване на устойчива и работеща политическа конструкция, второ, консолидиране на макроикономическата рамка и трето, развитие на институциите. В хода на словото си Димитър Радев изтъкна, че макроикономическото развитие на страната ни не може да бъде успешно, ако не бъде подкрепено със структурни реформи на широк фронт, включително в сферата на енергетиката, транспорта, инфраструктурата. Той подчерта, че основният фокус на структурните политики трябва да бъде демографското развитие, което е безспорно най-сериозното предизвикателство пред страната ни в средносрочен и дългосрочен план. То е свързано с важни реформи, които не трябва повече да се отлагат, в здравната, образователната, социалната система, през пазара на труда до пенсионната система. Според Димитър Радев осъществяването на тези реформи зависи от два фактора, а именно – създаването на устойчива и работеща политическа конструкция и вторият е развитие на институциите. „Слабо работещите институции са хроничен проблем за страната, но имаме и добри примери в институционалното развитие. Аз винаги съм се изкушавал да давам пример с БНБ и мисля, че го правя обективно, а не пристрастно. През 2014 - 2015 г. БНБ беше в дълбока институционална криза и беше подложена на силен натиск от политиците и обществото. Днес БНБ е единствената централна банка в Европейския съюз, която работи в режим на тясно сътрудничество с Европейската централна банка, тя е и единствената публична институция в страната, която е пълноправен член на важни институции на еврозоната. Ще дам и друг положителен пример за институционално развитие и той безспорно е УНСС. Мисля, че всички ние, преподаватели, студенти, бивши и настоящи служители имаме основание да се гордеем с развитието на нашия университет“, каза Димитър Радев.

  След приключване на академичното слово на Димитър Радев студенти имаха възможност да зададат своите въпроси на управителя на БНБ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55