понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  667 прочитания

  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050

  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28
  04 декември 2023, 09:35 a+ a- a

  Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия, към която България се присъедини с решение на Министерския съвет от 29.11.23 г., беше официално обявена по време на среща в рамките на 28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28) в Дубай, Обединените арабски емирства.

  „Ядрената енергия дава независимост, автономност и сигурност на всяка страна“, заяви президентът Румен Радев по време на официалното представяне на Декларацията.  Държавният глава Румен Радев ръководи българската делегация на световния форум.

  Приетият от 22 държави документ подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб в периода 2020 г. до 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5°С.

  Подкрепящите декларацията страни освен България са Гана, Канада, Корея, Мароко, Молдова, Монголия, Нидерландия, ОАЕ, Обединеното кралство, Полша, Румъния, САЩ, Словакия, Словения, Украйна, Унгария, Франция, Финландия, Чехия, Швеция, Япония.

  Сред участниците в събитието бяха президентът на Франция Еманюел Макрон, на Полша Анджей Дуда, президентът на Румъния Клаус Йоханис, премиерът на Швеция Улф Кристерсон, специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери и други.

  Българският президент отбеляза необходимостта от декарбонизиране на икономиката, която обаче изисква значителни инвестиции във възобновяеми енергийни източници като слънчеви и вятърни инсталации, чийто капацитет обаче е ограничен. „Възможностите за развитие на този вид възобновяеми енергийни източници е препятстван от редица фактори – метеорологичните условия, липсата на достъпни технически решения за съхраняването на енергията, както и финансови ограничения“, изтъкна държавният глава. 

  Радев подчерта, че България подкрепя съвместната инициатива, тъй като тя обединява усилията за преодоляване на предразсъдъците спрямо ядрената енергия. Държавният глава открои опита на страната ни, в която вече 5 десетилетия безопасно и ефективно функционират ядрени реактори. „Разбирам притесненията на някои правителства, но като президент на държава с успешен опит, убедено твърдя, че ядрената енергия е безопасна и няма място за страх и притеснения“, заяви държавният глава. „Можем да постигнем климатичните цели само ако приемем реалността и приложим мъдри и постижими решения за нашето бъдеще“, подчерта още Румен Радев и призова за обединени усилия в тази насока.

  Страните се ангажират да експлоатират атомните електроцентрали отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост, сигурност и отговорно управление на отработеното гориво в дългосрочен план.

  Друг от ангажиментите включва мобилизация на инвестициите в ядрената енергетика, включително с покани към международни финансови институции и банките за регионално развитие за насърчаване на ядрената енергетика в кредитната политика на техните организации.

  Министърът на енергетиката Румен Радев направи обръщение по време на панела с участието на министри, като акцентира върху ролята на ядрената енергия в декарбонизацията на енергийните системи: „За мен е удоволствие и чест да имам възможността да участвам в днешното събитие, което ще проправи пътя към увеличаване на ядрената енергия в глобалния енергиен микс. Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия е в съответствие с енергийната политика на Република България и последователните действия на българското правителство. Вярваме, че ядрената енергия ще играе важна роля като гръбнак на бъдещата декарбонизирана енергийна система и може да осигури стабилно и сигурно електроснабдяване на предвидими и конкурентни цени в дългосрочен план“.

  Министър Радев допълни, че България успешно оперира своята АЕЦ „Козлодуй“ повече от 45 години при стриктно спазване на най-високите стандарти за безопасност, осигурявайки достъпна електроенергия за хората и бизнеса, както и за балансирането на енергийната система в целия регион. Той каза още, че България планира изграждането на нови блокове в Козлодуй, удвоявайки ядрения си капацитет до 2035-а година. В същото време страната ни активно диверсифицира доставките на свежо ядрено гориво, подписвайки договори с „Уестингхаус Електрик Швеция“ и „Фраматом“.

  Българският министър сподели, че следим внимателно развитието на иновативните ядрени технологии, включително тази за малките модулни реактори, но не само – „Кой знае, може би до 2050-а година ще оперираме и реактори с ядрен синтез...“

  Българският министър на енергетиката постави още фокус върху нуждата от създаването на по-отворен и прозрачен ядрен пазар, за да се насърчи развитието на ядрената енергия в световен мащаб. Той призова правителствата и организациите да участват в открити обществен разговори, за да изградят доверие и да разсеят погрешни схващания. В заключение той изрази увереност, че Декларацията, подкрепена от толкова много държави днес, е една важна стъпка към нов етап от развитието на ядрената енергетика и нейната съществена роля за постигане на въглеродна неутралност.

  28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28) се провежда в Дубай, Обединените арабски емирства, от 30 ноември до 12 декември с участието на редица световни лидери. За първи път тази година България участва със собствен щанд на COP28, демонстрирайки успешни примери от соларната индустрия, иновациите в промишлеността, зелените индустриални зони и редица други сектори.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55