понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  577 прочитания

  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст

  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
  29 ноември 2023, 11:54 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  През ноември 2023 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на нивото си от октомври (от 22,0% на 21,6%). Повишение на показателя е регистрирано в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността се наблюдава намаление. Единствено в търговията на дребно показателят запазва равнището си от предходния месец, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

  Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 2,9 пункта (от 23,5% на 20,6%), което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита известно намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с неблагоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

  По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

  Бизнес климатът в строителството нараства с 3,5 пункта (от 20,1% на 23,6%) в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са тя да се задържи на същото равнище.

  Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се увеличат през следващите три месеца, е 25,4%.

  Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивото си от октомври (от 27,7% на 27,5%). Мненията на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са позитивни.
  По-голяма част от търговците на дребно предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

  Бизнес климатът в сектора на услугите се повишава с 0,8 пункта (от 15,1% на 15,9%) в резултат на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

  По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите три месеца.
  Най-сериозните проблеми за дейността във всички сектори остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, цените на материалите и конкуренцията в бранша.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55