сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  661 прочитания

  Търговията на дребно във Великобритания с нов спад през октомври

  Вероятността за рецесия на острова се засилва
  21 ноември 2023, 16:17 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Обемът на продажбите на дребно във Великобритания падна неочаквано през октомври, тъй като потребителските финанси остават затруднени, показват официални данни, в нов предупредителен знак за икономиката, пише „Ройтерс“.

  Обемът на продажбите на дребно спада с 0,3% на месечна база, след ревизиран спад от 1,1% през септември, който е по-лош от първоначалните прогнози, съобщи Офисът за национална статистика (ONS). Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, прогнозираха, че обемите на продажбите ще се повишат с 0,3% през октомври.

  Като цяло данните съответстват на помрачаващата се перспектива за британската икономика, като икономическият растеж е в застой, а силният ценови натиск намалява бавно. Инвеститорите смятат, че тези фактори ще принудят Bank of England да понижи лихвените проценти през следващата година.

  „Търговците на дребно предполагат, че разходите за живот, намаленото ходене и влажното време през втората половина на месеца са допринесли за спада“, съобщава ONS.
  С изключение на бензина обемите намаляват с 0,1% на месечна база. Данните показват и ревизия надолу за продажбите през третото тримесечие.

  Като се има предвид минималния марж, с който Великобритания избегна икономическо свиване през третото тримесечие, новите данни показват риск БВП да бъде преразгледан надолу до отрицателно четене.

  В сравнение с миналата година продажбите на дребно са с 2,7% по-ниски – по-лош резултат от прогнозите на който и да е от анкетираните от „Ройтерс“ икономисти. Обемите на продажбите на дребно намаляват до най-ниското си ниво от началото на 2021 г. и сега не са по-високи, отколкото преди 5 години.

  Все пак търговците на дребно се надяват, че ключовият коледен период на търговия ще доведе до по-добри времена. Въпреки скорошните отрицателни икономически данни и потребителски проучвания, големите търговци на дребно, включително Tesco, Sainsbury's, Next, Primark и Marks & Spencer изглеждат уверени в перспективите си в навечерието на Коледа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС