сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  462 прочитания

  Чуждите инвестиции с близо 50% ръст, достигат над €3,1 млрд. за първите 9 месеца

  Това е най-високият ръст от 15 години насам, обяви министър Богданов
  21 ноември 2023, 15:13 a+ a- a

  Снимка: МИИ

  Само за периода януари – септември 2023 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са достигнали над €3,1 млрд., според предварителните данни на БНБ. Увеличението е с над €1 млрд. или близо 50% повече, спрямо същия период на миналата година.

  Това е най-високият ръст на ПЧИ за последните 15 години, сравнено дори с годишните данни от този период. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща с представители на водещи български, британски и международни компании в България.
  Икономическият министър подчерта, че България е в топ 5 в ЕС по ръст на икономиката през третото тримесечие.

  „Въпреки рецесията, която се наблюдава в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%“, заяви още Богданов. По думите му през третото тримесечие у нас има ръст на брутния вътрешен продукт от 1,7%, според експресните данни на НСИ.

  „Източна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и България ще е в основата на бъдещото развитие на региона. Стартирахме като аутсорсинг дестинация, а вече се превръщаме в хъб за иновации и производства и технологии с висока добавена стойност“, допълни министърът. „Вярвам, че България и регионалните ѝ съседи ще имат все по-голяма роля за развитието на Европа“, заяви той.

  По негови думи у нас вече имаме технологични компании, които са световно признати в сфери като логистиката, ИКТ и космическата индустрия. „Страната ни е добро място за инвестиции и може да се превърне център за развойна дейност и транспортен и логистичен хъб в региона“, посочи Богданов.

  Той обяви, че се разработва и инвестиционен портал, който ще дигитализира процеса по административно обслужване на инвеститори и ще обедини в едно всички държавни структури. „В него потенциалните инвеститори ще могат да намерят на едно място информация за подготвени индустриални терени, както и за пазара на труда и процеса по насърчаване на проектите. Ще имплементираме цялата система, като вземем най-добрите практики от ЕК“, каза още министърът.

  Събитието бе организирано от Британско-българската бизнес асоциация и на него участваха още британският посланик у нас Н.Пр. Роб Диксън и представители на водещи компании.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  преди 15 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС