сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  825 прочитания

  Икономиката на Япония се сви

  През третото тримесечие третата по големина икономика в света се свива с 2,1%
  16 ноември 2023, 15:30 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Брутният вътрешен продукт (БВП) в третата по големина икономика в света се сви с 2,1% през третото тримесечие, показват правителствени данни, което е много по-голям спад от средната пазарна прогноза за годишен спад от 0,6%. Той последва ръст от 4,5% през предходното тримесечие, припомня „Ройтерс“.

  Данните показват, че упорито високата инфлация оказва влияние върху разходите на домакинствата и увеличава затрудненият за производителите от забавянето на глобалното търсене, включително в Китай.

  Данните отразяват слабото потребление и капиталови разходи, разбивайки надеждите на политиците за възстановяване на вътрешната активност след пандемията, което да компенсира по-слабото външно търсене от Китай и другаде.

  Потреблението остава непроменено в шериода юли-септември, след като се понижи с 0,9% през предходното тримесечие, което не достигна средната прогноза на икономистите за растеж от 0,2%.

  Капиталовите разходи намаляват с 0,6% през третото тримесечие след спад от 1,0% в периода април-юни, обърквайки пазарните прогнози за ръст от 0,3% и поставяйки под съмнение мнението на Японската централна банка, че стабилните корпоративни инвестиции ще подкрепят растежа.

  Външното търсене намали с 0,1% БВП през юли-септември, в съответствие с очакванията, тъй като увеличението на вноса на услуги компенсира нарастването на износа на автомобили.
  Въпреки че слабата йена даде неочаквани печалби на големите износители, заплатите не се повишиха достатъчно бързо, за да компенсират домакинствата за постоянното нарастване на инфлацията. Коригираните спрямо инфлацията реални заплати, барометър на покупателната способност на потребителите, намаляват с 2,4% през септември спрямо година по-рано, за да отбележат 18-и пореден месец на спад.

  Премиерът Фумио Кишида засили призивите към фирмите да увеличат заплатите и обяви пакет от мерки за смекчаване на икономическия удар от нарастващите разходи за живот, въпреки че анализатори се съмняват, че мерките ще имат голям ефект за стимулиране на икономиката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 15 часа
  преди 14 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС