сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  850 прочитания

  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам

  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 16:02 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам през септември, което предполага, че стабилната политика на Европейската централна банка с повишения на лихвените проценти успява да овладее цените, макар и с нарастваща цена за икономическия растеж, отбелязва „Ройтерс“.

  Потребителските цени в 20-те държави, които споделят еврото, са се повишили с 4,3% през септември, най-бавното темпо от октомври 2021 г., спрямо 5,2% месец по-рано, според експресните данни на Евростат.

  Инфлацията, с изключение на храните, енергията, алкохола и тютюна, която се следи внимателно от ЕЦБ като по-добър измерител на основната тенденция, спадна до 4,5% от 5,3%, което е най-големият спад от август 2020 г. Тези показания вероятно ще засилят убеждението на ЕЦБ, че е повишила лихвените проценти достатъчно, за да свали инфлацията до нейната цел от 2% до 2025 г.

  Спадът на инфлацията е широкообхватен, като всички ценови категории се увеличават с по-бавни темпове, а цените на енергията падат рязко за пети пореден месец.
  Отделни данни показват, че цените на вноса в Германия, които са склонни да водят потребителските цени, тъй като Германия доставя много междинни продукти и суровини от чужбина, регистрират през август най-големия годишен спад от ноември 1986 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС