сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  567 прочитания

  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа

  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 14:48 a+ a- a

  Снимка: Christian CREUTZ, © European Union

  България е привлякла €80 млн. инвестиции по програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации Хоризонт Европа през последните 2 години. Български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на Националния информационен ден за Хоризонт Европа. На събитието присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков и еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

  Ключово е, че първото публично събитие на българския еврокомисар в България е свързано с програмата Хоризонт Европа, отбеляза министър Цоков. Той подчерта, че програмата е този финансов инструмент, който дава възможност да се реализират иновациите в техния пълен кръг - от идеята до внедряването в бизнеса. Програмата предоставя възможност за истинска колаборация между наука, бизнес и образователни институции, така че новите технологии и научните изследвания да бъдат водещи в политиката на Европейския съюз, посочи проф. Цоков.

  Той изрази надежда, че по време на обсъжданията и дискусиите заинтересованите организации, образователни и бизнес институции, ще могат да получат нужните им отговори за това как успешно да кандидатстват в следващия период на програмата. Министърът благодари на представителите на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифрови технологии затова, че се отзоваха на поканата и могат да предоставят на българските организации и институции нужната информация за кандидатстване.

  Националния информационен ден за Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации Хоризонт Европа е посветен на дейностите по клъстери „Здраве“, „Дигитализация, индустрия и космос“ и „Храни“. На събитието във Федерацията за научно-техническите съюзи в София се представят възможностите за финансиране, които дава Хоризонт Европа и се предоставя информация за предстоящи конкурси по програмата.

  Във форума участваха и заместник-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова, на електронното управление Валентин Мундров и на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 17 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС