вторник, 12 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  559 прочитания

  Американските компании са 4-ти сред чуждите инвеститори у нас

  Инвестициите на САЩ в България възлизат на над 5,5 млрд. лв, те са създали почти 41 000 работни места
  27 септември 2023, 10:18 a+ a- a

  Американските компании се нареждат на 4-то място сред преките чуждестранни инвеститори в България, каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара (АТК) в България, по време на бизнес закуската, организирана от Камарата с участието на премиера акад. Николай Денков, министри от правителството и членове на АТК. Маркет представи доклад за инвестициите на САЩ и Канада. Това изследване надгражда доклада от 2018, което за пръв път се даде реална оценка на инвестициите на САЩ у нас и на техния обем, въздействие и присъствие по региони.

  Инвестициите на САЩ в България за периода 1990 – 2022 възлизат на над 5,5 млрд. лв. В сравнение през 2018 проучването е отчело над 4 млрд. лв. Те са създали почти 41 000 работни места в регионите на Разград, Севлиево, Исперих, Добрич, Велико Търново, Раковски, София и др. Повечето от Американските инвеститори са съсредоточени в секторите „Производство“, „Енергетика“, ИКТ и търговия. В други 7 сектора също присъстват значими компании от САЩ.

  „Нашето последно проучване за американските инвестиции в България показва, че има значителен ръст на инвестиции от САЩ и Канада у нас. Тези впечатляващи данни носят нов прочит за значимостта и дългосрочните взаимоотношения в редица области. Обаче, други наши данни, доклади и нашият опит в Камарата показва, че този ръст би могъл да е още по-голям, ако в България се прилага в по-голяма степен принципа на върховенството на закона, премахне се ненужната бюрокрация, и обществените поръчки в редица сектори станат по-прозрачни. Ние сме готови да работим заедно, за да направим България едно по-добро място за инвестиции и за нейните граждани.“, посочи Оливие Маркет при откриване на събитието.

  Новото изследване има редица нови елементи в анализа, сред които е специалната част посветена на инвестициите на Канада в България. Те достигат стойност от 1,1 млрд. лв. (в сравнение с данните на БНБ те са едва 90 млн. лв.) Те са създали близо 5 200 работни места в три региона у нас. Канадските компании работят в минната индустрия и при споделените услуги.

  През последното десетилетие търговията на стоки между САЩ и България бележи органичен ръст, които се засилва изключително много след 2020. Докато между 2013 и 2018 обемът на българския внос от САЩ варира между 250 млн. щ.д. и 400 млн. щ.д. на година, то през 2022 достига 834 милиона щ. д., основно поради повишения внос на втечнен природен газ от САЩ за Европа, в т.ч. и за България, който последва след едностранното спиране на доставките на газ от Русия за Европа (и в частност за Полша и за България през 2022 г.).

  Наблюдаваме устойчив ръст на стойността на българския износ за САЩ от 404 млн. щ.д. до 1,1 млрд. щ.д. през 2022. В сравнение с общия износ на България, които е в размер на малко над 50 млрд. щ.д. през 2022 г., това означава, че износът за САЩ представлява 2% от общия износ на страната ни.

  Американска търговска камара в България (АТК) обсъди стратегически теми с Правителството на България, сред които бяха устойчивото икономическо развитие, върховенството на закона, образованието, енергийната стратегия (в т.ч. диверсификация и декарбонизация), здравеопазването, обществените поръчки и др.

  Със събитието Камарата отбеляза 120 години от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 10 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 11 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани