понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1418 прочитания

  Денков към германския бизнес у нас: България щеше да изглежда по различен начин, ако не бяхте тук

  За 30 години търговията между България и Германия е нараснала 16 пъти, а българският износ - 23 пъти
  21 септември 2023, 11:08 a+ a- a

   

  "Ако преди 30 години България не беше тръгнала в посоката, която тръгна с промените, и ако не беше поканила като инвеститори герамнските, австрийските, швейцарските и другите партньори от Западна Европа, които развивайки бизнеса си всъщност ни помогнаха да развием България. Така че ви благодаря, защото България щеше да изглежда по съвсем различен начин, ако вие не бяхте тук". С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обръна към германския бизнес у нас. Той участва във форума "30 години германска икономика в България", който се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара в "София тех парк". Повече от 60 000 души в България работят за 3800 германски фирми. Германските инвестиции у нас надхвърлят 4 млрд. евро.

  По думите му през следващите месеци ще се реши в каква посока ще тръгне България и как ще излгежда след 30 години. "България от доста време стои на кръстопът и има едно колебание накъде да тръгне", подчерта премиерът. И припомни думите си към колеги учени, че "българите сме смесица от силно немско възпитание и една силна ориенталска жилка. С този микс, когато го използваме, можем да направим чудеса. Надявам се да успеем да направим тази комбинация още по-органична през следващите години. Да използваме това, което научаваме от вас, и да запазим творческия дух, който ни позволява да откриваме нещо ново, което е наше, българско".

  "Ще работим за европейското развитие на България и за пълно интегриране на европейските институции, икономика, припознаване на ценностите – всичко, което е свързано с европейския начин на живот, опитвайки се да го обогатим с нашия исторически опит и нашите разбирания", заяви акад. Денков.

  Денков посочи, че "това, което става през последните 3 месеца в Народното събрание, и това, което е планирано до края на тази година, са най-големите реформи, които са се случвали в законодателството от времето на приемането на България в Европейския съюз". "Говорим за изключително сериозно реструктуриране на правосъдната система, за да бъдат премахнати всички възможни вратички за сериозно политическо влияние, които в момента са налице, включително с промяна в Конституцията", отбеляза премиерът. "Имаме осигурено мнозинство, до края на декември очакваме целият този процес – всички свързани закони, промените в Конституцията, да бъдат завършени и тази част, която е свързана с промяната на нормативната база, да е вече факт".

  Той допълни, че е предвидена и промяна в процедурите, по които да се избират регулаторите. "Имаме много амбициозна програма по дигитализация и за развитие на иновациите".

  От 2009 Германия е неизменно търговски партньор номер едно на България и един от най-важните стратегически инвеститори, припомни главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) д-р Митко Василев. "За 30 години търговията между България и Германия е нараснала 16 пъти, а българският износ - 23 пъти", отбеляза той. Василев подчерта, че страната ни има положително търговско салдо с Германия, която е най-големият пазар за български стоки и услуги. По данни от 2022 стокообменът между двете страни достига 12 млрд. евро, от които 6,7 млрд. евро е българският износ към Германия. Германия беше и остана стратегически инвеститор за България, допълни Василев.

  Президентът на ГБИТК Тим Курт обърна внимание, че основният приоритет на камарата е да подкрепя фирмите членки и развитието на българската икономика. "Нашата обща цел е да развиваме България като модерно и перспективно място за работа, живот и бизнес в Югоизточна Европа".

  Заместник-посланикът на Германия Щефан Рьокен припомни, че преди 20 години положението в България е било доста по-различно - фирмите в камарата бяха предимно търговски и консултантски, а големите работодатели са били малко. По думите на Рьокен днес се вижда колко голяма е промяната. "Тя е свързана не само с германската икономика, но най-вече с българската, за което имат принос камара, нейните фирми членки и техните български партньори. Заради агресорската война на Русия в Украйна изпаднахме в ситуация, в която политиката, бизнесът и камарите трябва още повече да се сплотят, защото ни предстоят още множество предизвикателства", подчерта Рьокен. За него най-важното събитие за страната ни в периода 1998 – 2002 е премахването на визите за България. "Този процес, който започна тогава, ще бъде завършен с присъединяването на България и Румъния към Шенген. В днешните времена на геополитически предизвикателства и предизвикателства, свързани със сигурността, Шенгенското пространство е много важно и от страна на Федералното правителство на Германия ще направим всичко, което ни е по силите ни, за да ви подкрепим", заяви Рьокен.

  Заместник-министър на икономиката и индустрията Николай Павлов също отбеляза, че Германия е най-големият стратегически партньор на България. Той съобщи, че положителната тенденция в стокообмена между двете държави се запазва и за първите 5 месеца на тази година той надхвърля 5 млрд. евро. Павлов напомни, че през последните години са реализирани сериозни инвестиционни проекти на германските компании, което допринася за създаването на нови работни места и повишаването на конкурентоспособността на производството.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 6 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 7 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света