четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1106 прочитания

    ЕК отпуска 197 млн. евро на България за подобряване на електропреносната мрежа

    Целта е ускорена електрификация на транспорта, решения за декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.
    08 юни 2023, 17:08 a+ a- a

    сн: ЕК

    Модернизационният фонд на Европейския съюз е отпуснал 2,4 млрд. евро за 31 проекта в седем държави бенефициери, за да подпомогне модернизирането на техните енергийни системи, намаляването на емисиите на парникови газове в енергетиката, промишлеността и транспорта и подобряването на енергийната ефективност. Това е най-голямото съвместно плащане досега, което ще тласне напред екологичния преход на Европа.

    Инвестициите помагат на тези държави членки да намалят зависимостта си от руските изкопаеми горива, да постигнат своите цели в областта на климата и енергетиката за 2030 г. и да допринесат за изпълнението на дългосрочния ангажимент на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

    Благодарение на приходите от Европейската схема за търговия с емисии бяха направени допълнителни инвестиции в Румъния (1,1 млрд. евро), Чехия (1 млрд. евро), България (197 млн. евро), Полша (47 млн. евро), Хърватия (88 млн. евро), Латвия (5 млн. евро) и Литва (1 млн. евро). С изплатените суми общият размер на плащанията от Модернизационния фонд от януари 2021 г. досега възлиза на около 7,5 млрд. евро за 10 държави членки, които отговарят на условията.

    Подкрепените проекти са в областта на производството на електроенергия от възобновяеми източници, модернизацията на енергийните мрежи и енергийната ефективност.

    Сред примерите за предложения, получили финансиране, е модернизирането на електроразпределителната мрежа в България с цел ускорена електрификация на транспорта, внедряване на решения за акумулиране, декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа енергия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка