понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  882 прочитания

  Икономическото възстановяване на Китай се забавя

  Това показват данните за търговията на втората по големина икономика в света
  08 юни 2023, 08:56 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Износът на Китай намалява със 7,5% спрямо година по-рано през май, а вносът с 4,5%, добавяйки признаци, че икономическото възстановяване след края на мерките за нулев ковид се забавя, тъй като глобалното търсене отслабва под натиска на по-високите лихвени проценти, предава AP.

  Износът се понижава до $283,5 млрд., обръщайки се спрямо неочаквано силния ръст от 8,5% през април, показват данните на митниците. Вносът намалява до $217,7 млрд. Глобалният търговски излишък на Китай се свива с 16,1% до $65,8 млрд.

  Слабостта на търговията увеличава натиска върху втората по големина икономика в света след слабата производствена и потребителска дейност и скока на безработицата сред младите хора.

  Промишленото производство и потребителските разходи се съживиха, след като контролът, който прекъсваше достъпа до големите градове за седмици наред и блокираше повечето международни пътувания, беше премахнат през декември. Но според анализатори пикът на това възстановяване вероятно е преминал.

  Разходите на дребно се възстановяват по-бавно от очакваното, защото нервните потребители се тревожат за икономическите перспективи и възможните загуби на работни места. Правителствено проучване от април установява, че 1 от 5 млади работници в градовете е безработен, което е рекорд за страната.

  Производствената активност се свива и работодателите съкращават работни места, след като повишаването на лихвените проценти за охлаждане на инфлацията в САЩ и Европа намали търсенето на китайски износ.

  Икономическият растеж на Китай се ускори до 4,5% спрямо година по-рано през трите месеца, завършващи през март, спрямо 2,9% през предходното тримесечие. Ще трябва да се ускори допълнително, за да достигне официалната цел на управляващата комунистическа партия за растеж от „около 5%“ за годината.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица