неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  747 прочитания

  Икономиката на ОИСР с умерен ръст през първото тримесечие на 2023 г

  БВП надхвърля нивото от преди пандемията
  25 май 2023, 15:49 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Брутният вътрешен продукт (БВП) в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се повишава с 0,4% на тримесечна база през първото тримесечие на 2023 г., леко над ръста от 0,2% през предходното тримесечие, според временните оценки. Тримесечните темпове на растеж на ОИСР са слаби от първото тримесечие на 2022 г.

  В Г-7 растежът на БВП на тримесечна база се запазва на 0,3% през първото тримесечие на 2023 г. Ръстът на БВП се възстановява в Канада, Япония и Франция (съответно до 0,6%, 0,4% и 0,2%, в сравнение с равния растеж и в трите страни през предходното тримесечие). Растежът се повишава и в Италия до 0,5% след свиване от 0,1% през четвъртото тримесечие на 2022 г. и остава без промяна в Германия след свиване от 0,5%. Растежът на БВП обаче се забавя в САЩ (до 0,3%, в сравнение с 0,6%) и остава непроменен в Обединеното кралство на 0,1%.

  Няколко страни от Г-7 публикуваха подробности за основните фактори, движещи промените в БВП. В Япония растежът през първото тримесечие е подкрепен от 0,7% увеличение на общото вътрешно търсене (което включва инвестиции в запаси), но допълнителен спад на нетния износ (износ минус внос) натежава върху растежа. За разлика от това, във Франция нетният износ е основният двигател на растежа, отразявайки увеличение от 1,1% на износа и спад от 0,6% на вноса. В САЩ по-бавният растеж на БВП отразява намалените инвестиции в запаси, въпреки ускоряването на растежа на частното потребление (до 0,9% през Q1 на 2023 г., в сравнение с 0,3% през предходното тримесечие). В Обединеното кралство спадът на държавните разходи и увеличаването на търговския дефицит забавят растежа. Италия и Германия също публикуваха предварителни анализи: в Италия растежът на БВП е подкрепен от приноса на общото вътрешно търсене и нетния износ, докато в Германия инвестициите и износът се увеличават, докато частното потребление и държавните разходи намаляха.

  От държавите от ОИСР, които са най-близо (географски) до войната в Украйна, БВП се свива допълнително в Литва през първото тримесечие на 2023 г. (минус 3,0%, в сравнение с минус 0,5% през 4-ото тримесечие на 2022 г.). БВП се свива и в Унгария, макар и с по-бавен темп в сравнение с предходното тримесечие (минус 0,2% през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с минус 0,6%). БВП обаче се възстановява рязко в Полша (растеж с 3,9% през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение със свиване от 2,3% през четвъртото тримесечие на 2022 г.). Показателят остава почти непроменен в Словакия (при 0,2%, в сравнение с 0,3%).

  Сред другите страни от ОИСР, за които има налични данни, Португалия регистрира най-силен ръст на БВП (1,6%), следвана от Колумбия (1,4%), Мексико (1,3%) и Финландия (1,1%). БВП се свива в Ирландия (с минус 2,7%).

  БВП в района на ОИСР надхвърля нивото от преди пандемията (четвърто тримесечие на 2019) с 4,5% през първото тримесечие на 2023 г. В Г-7 БВП надхвърля нивото от преди пандемията с 3,2%, въпреки че в Обединеното кралство и Германия БВП остава под неговите предпандемични нива. На други места в ОИСР БВП е над нивата от четвъртото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие на 2023 г. във всички страни, за които има данни, с изключение на Испания и Чехия.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  преди 2 дни
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  преди 2 дни
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  преди 2 дни
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари