понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1386 прочитания

  Представиха сайта за за наблюдение на цените на основни хранителни продукти

  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта
  24 март 2023, 16:23 a+ a- a

  Стартира информационният сайт за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти. Интернет платформата е достъпна на адрес www.foodprice.bg и днес бе представена от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев.

  „Подготвяме два нови законопроекта - Закон за търговията с храни и Закон за търговските надценки. Вторият закон предвиждаме да има ограничен времеви период, като таванът на надценките ще се прилага за ограничен брой продукти“, каза Никола Стоянов.

  Той направи демонстрация на функционалностите на платформата. От данните в нея става ясно, че на 22 март цената на маслото на едро в България е по-висока от цените на дребно за същия продукт във Франция, Германия и Австрия, например. Друг продукт, който беше показан, е сирене. На 22 март цената на дребно в магазините е 17,05 лв./кг. на витрина, което изключва разходи за опаковка. Цената на едро в този ден е била с около 50% по-ниска. „Като вземем предвид също, че цената на суровината е била 1,04 за литър мляко, всеки сам може да си направи сметка къде се получава изкривяването по веригата“, подчерта още икономическият министър.

  Министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че Наредбата за централния регистър за проследимост на храните вече е публикувана за обществено обсъждане. „Регистърът ще дава възможност за проследяване на информацията на всяка стъпка по веригата за доставки, на ниво търговия на едро в страната, както по отношение на качеството на храните, така и за съпътстващите документи и цени“ поясни още той.

  Земеделският министър съобщи, че държавата ще дотира водата за напояване с 80% като вече има осигурен финансов ресурс. „Това също е мярка, която има за цел да не допуска повишаване на производствените цени на селскостопанските стоки“ коментира Гечев.

  Платформата предоставя обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Създадена е и възможност за сравнение на цените у нас и в 7 европейски държави. Сайтът е собственост на Министерството на икономиката и индустрията и е разработен от “Информационно обслужване” АД.

  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики (например масленост при киселото мляко; бял и типов хляб и др.). Заедно с това системата дава възможност да се проследят изкупните цени на основни суровини като мляко, слънчоглед и др. Това предоставя възможност на потребителя да получи цялата информация за формирането на цената от суровина до краен продукт на рафта.

  Цените на внос от трети страни се събират от Агенция „Митници“, а Националната агенция за приходите предоставя информацията за стоките в рамките на Европейския съюз. Данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) са от регистрираните стокови тържища в 22 области в страната. Цените на ДКСБТ са на едро, среднопретеглени на база продадено количество. Обработката и анализът на данните се осъществяват чрез специално разработен софтуер на Държавната комисия. Цените на дребно са обединени от Системата за агропазарна информация (САПИ). Те се наблюдават ежеседмично по области на страната, като са обхванати както големите търговски вериги, така и по-малките търговски обекти. В тях не се включват промоции в търговските обекти, а данните са налични както на национално ниво, така и за всяка административна област.

  Сайтът предоставя също информация за цените на 11 основни хранителни продукти (олио, ориз, захар, прясно мляко, кисело мляко, масло, бяло сирене, кашкавал, яйца, цяло пиле охладено, адаптирано сухо мляко) в 7 европейски държави. Данните се предоставят на седмична база от търговските аташета към Министерството на икономиката и индустрията. Набирането на информацията е по методологията на САПИ, за да се избегне разминаване с тези за България. Данните се събират от 3 до 4 големи вериги, като приоритетно се избират такива, които оперират и в България, както и от 1 до 2 по-малки търговски обекти. В мониторинга са включени европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

  Всички цени, които виждат потребителите в сайта, са със сключен ДДС, за да е максимално удобно за тях. Допълнително е предоставена информация за нивата на данъчната надценка във всяка от европейските държави. Създадено е меню „Контролна дейност“, което дава актуална информация за проверките на контролните органи. Заедно с това има и бърза връзка за подаване на сигнал към всяка от компетентните институции – КЗП, КЗК и БАБХ.

  Държавата създава и механизъм, чрез който търговските вериги да участват в процеса на подаване на информация към интернет платформата. Готови са указания към тях, които ще бъдат и публично достъпни и се работи по създаване на техническа възможност за визуализирането на тези данни на интернет сайта. Предвижда се информация да могат да подават търговски вериги и държавните публични предприятия с годишен оборот над 30 млн. лв. Те ще предоставят информация на ежеседмична база за най-ниската цена по продукти, но без такива в промоция. Обектите ще се ангажират, че тази цена няма да бъде по-висока за декларирания период. Обмисля се тези продукти да бъдат означени и със специален стикер, за да се ориентират по-лесно потребителите.

  Информацията ще се подава електронно към Министерството на икономиката и индустрията с електронен подпис, за да се удостовери нейната автентичност. Заложеният праг за оборота на юридическите лица ще даде възможност на около 30 субекта в страната да участват в този процес. Това са както национални търговски вериги, така и по-малки регионални обекти.

  Този процес е напълно доброволен и с него ще се демонстрира желанието на търговските обекти да участват в целия процес по изсветляване на ценообразуването на хранителните продукти. Вече е проведена предварителна среща с някои от тях и има заявено съгласие от тяхна страна да участват в инициативата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕС отпуска на България 65,2 млн. евро за възобновяема енергия
  Брюксел инвестира приходи от търговия с емисии за по-чисти енергийни системи в 10 държави, сред които и България
  преди 8 часа
  Нова програма подкрепя дигитализацията на близо 200 фирми у нас
  Те могат да получат 2000 евро субсидия за дигитализация на дейността си чрез DIGITRANS
  преди 11 часа
  Проучване: Над 2/3 от шефовете няма да наемат служители без умения за работа с AI
  През 2024 година изкуствения интелект ще се утвърди като ключов елемент на работното място
  преди 12 часа
  Moody's повиши дългосрочния депозитен рейтинг на Пощенска банка
  Към края на 2023 г. банката отчита коефициент на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 19,0%
  преди 13 часа
  Сирма Груп ще придобие 51% дял от румънска софтуерна компания RoWeb
  Сделката ще осигури на Сирма достъп до румънския пазар