понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  780 прочитания

  Фед вдигна лихвите с 0,25%

  Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност, заяви Джероум Пауъл
  23 март 2023, 08:59 a+ a- a

  Снимка: Федерален резерв

  Федералният резерв (Фед) повиши основния си лихвен процент с още четвърт процентен пункт в сряда (22 март), сигнализирайки увереността, че скорошната паника в банковия сектор ще бъде овладяна, предаде Quartz.

  Това поставя лихвения процент по федералните фондове - или лихвения процент, с който Фед отпуска заеми на банките - в целеви диапазон от 4,75% до 5%, спрямо предишен диапазон от до 4,75%.

  Решението на Фед идва след седмица на сътресения в банковия сектор, от колапса на Silicon Valley Bank – втората най-голяма фалита на американска банка в историята – до сделка миналата неделя (19 март), според която швейцарският банков гигант UBS купи Credit Suisse. Изтичането на депозити в проблемни институции и спешните реакции на регулаторите в САЩ и на други места създадоха дълбока несигурност в каква посока ще тръгне централната банка с решението си относно лихвените проценти.

  На пресконференция, обявяваща решението за лихвените проценти, председателят на Фед Джероум Пауъл обърна внимание на редица въпроси, свързани с инфлацията и неотдавнашното изтичане на банки. „Инфлацията остава твърде висока, а условията на пазара на труда остават... много затегнати“, каза Пауъл.

  „Вече не заявяваме, че очакваме текущите увеличения на лихвите да бъдат подходящи за потискане на инфлацията. Вместо това сега очакваме, че някои допълнителни политики ще бъдат подходящи“, каза той.

  За състоянието на банковата система той каза: „Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност“, каза Пауъл, подчертавайки, че Фед ще продължи да следи отблизо условията и ще бъде готов да използва всички свои инструменти, за да поддържа банковата система „сигурна и здрава“.

  Пауъл каза, че Фед ще оцени кредитните условия и ефекта, който всяко затягане на кредитирането би имало върху пазарите на труда и инфлацията – което на практика е същото като повишенията на лихвите, спомена той – и последващите политически действия на Фед ще отразят това.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила