сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1203 прочитания

    UBS купува Credit Suisse за $3,25 млрд.

    Изтичането на ликвидност и нестабилността на пазара показаха, че вече не е възможно да се възстанови доверието на пазара, заяви швейцарският президент Aлен Берсе
    20 март 2023, 10:05 a+ a- a

    Снимка: Credit Suisse

    UBS се съгласи да купи Credit Suisse за $3,25 млрд. след напрегнат уикенд на преговори с посредничеството на швейцарските регулатори за защита на банковата система на страната и опит за предотвратяване разпространението на криза на световните пазари, съобщи Financial Times (FT).

    Историческата сделка следва 5 дни, в които Швейцария бързаше да сложи край на задълбочаващата се криза в Credit Suisse, която заплашваше да срине втория по големина кредитор в страната. Спешна кредитна линия от 50 млрд. швейцарски франка ($54 млрд.), предоставена от Швейцарската национална банка в сряда (15 март), не успя да спре резкия спад в цената на акциите на банката, който беше влошен от по-широките пазарни сътресения, причинени от внезапния колапс по-рано този месец на базираната в Калифорния SVB.

    „В петък изтичането на ликвидност и нестабилността на пазара показаха, че вече не е възможно да се възстанови доверието на пазара и бързо и стабилизиращо решение беше абсолютно необходимо“, каза швейцарският президент Ален Берсе на пресконференция в Берн в неделя (19 март) вечерта. „Това решение решение беше придобиването на Credit Suisse от UBS.“

    UBS ще плати по 0,76 швейцарски франка (ш.ф.) на акция в собствени акции на стойност 3 млрд. ш.ф. Офертата е доста под цената на акция на Credit Suisse от петък (17 март) – 1,86 ш.ф. 

    Пазарната капитализация на Credit Suisse в петък беше на стойност едва $8 млрд., за разлика от UBS с $57 млрд. След приключването на сделката UBS ще стане най-голямото дружество за управление на богатство в света с активи в размер на $5 трилиона, разположени в САЩ, Европа, Близкия изток и Азия.

    Като част от сделката Швейцарската национална банка (ШНБ) ще предложи ликвидна линия в размер на 100 млрд. ш.ф. на UBS. Също така правителството ще осигури гаранции за загуби в размер на 9 млрд. ш.ф., но само след като новият собственик вече е изтърпял загуи в размер на 5 млрд. ш.ф. в определено портфолио от активи.

    Управителят на Федералния резерв на САЩ Джероум Пауъл и Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, казаха, че приветстват хода на „швейцарските власти да подкрепят финансовата стабилност“. Това беше повторено от президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, която каза, че спасяването на Credit Suisse „е инструмент за възстановяване на редовните пазарни условия и осигуряване на финансова стабилност“.

    Сливането ще създаде една от най-голямите банки в Европа. Акртивите на UBS са в размер на $1,1 трилиона, а на Credit Suisse - $575 млрд. Сделката слага край на историята на 167-годишна финансова институция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 5 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 20 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа