четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    949 прочитания

    Бизнес активността в еврозоната се върна към растеж

    Това се случва за първи път от юни 2022 г.
    03 февруари 2023, 15:17 a+ a- a

    Снимка: Volkswagen

    Бизнес активността в еврозоната се върна към растеж през януари, според проучване, което предполага, че икономиката на блока може отново да избегне свиване през това тримесечие и че подемът може да се ускори.

    През последното тримесечие на 2022 г. еврозоната постигна растеж, успявайки да избегне рецесия, тъй като брутният вътрешен продукт нарасна с 0,1%, показват данни на Евростат.

    Индексът на Composite Purchasing Managers' Index (PMI)* на S&P Global, считан за добър показател за цялостното икономическо здраве, се изкачи до 7-месечен връх от 50,3 миналия месец от 49,3 през декември. Януари е първият месец, в който индексът е над границата от 50 от юни насам, припомня „Ройтерс“.

    „Възобновяването на ръста на бизнес продукцията, дори незначително, е добре дошла новина и предполага, че еврозоната може да избегне рецесия“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

    „С осезаемия ценови натиск през последните месеци, отслабването на ограниченията на доставките и краткосрочните притеснения на енергийния пазар, облекчени от субсидиите, по-ниските цени и топлата зима, доверието на бизнеса също се повиши, добавяйки към надеждите, че подемът ще набере скорост в следващите месеци“, добави той.

    Докато търсенето спадна отново, индексът на новия бизнес се приближи много по-близо до точката на рентабилност. Оптимизмът на компаниите, увеличаващи числеността на персонала, за предстоящата година е на най-високото си ниво от април. Индексът на бъдещото производство скочи до 60,4 от 55,5.

    Активността в доминиращата индустрия на услугите в блока също се връща към растеж през януари, тъй като потребителите пренебрегнаха кризата с разходите за живот и предизвикаха скромен ръст в търсенето. PMI в услугите се повиши до 50,8 миналия месец от 49,8, като показателят е в зоната на растеж за първи път от юли насам.

    Въпреки че темпът на увеличаване на производствените разходи за фирмите за услуги се забавя, те увеличават продажните си цени с по-бърз темп. Индексът на производствените цени се повишава до 62,0 от 61,0, но това все още е под нивата, наблюдавани през по-голямата част от изминалата година.

    „Все още е твърде рано да се пренебрегнат напълно рисковете от рецесията. По-специално, влиянието на по-високите лихвени проценти върху икономическия растеж все още не се усеща напълно“, добави Уилямсън.

    *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка