събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  578 прочитания

  Edelman Trust Barometer 2023: Икономическият оптимизъм бележи сериозен спад в глобален мащаб

  Технологиите са секторът с най-голямо доверие, следвани от образованието, храни и напитки и здравеопазване
  23 януари 2023, 13:21 a+ a- a

  Графика: Edelman Trust Barometer 2023 (Кликнете върху снимката за по-голям размер)

  Икономическият оптимизъм намалява навсякъде по света (от 50% на 40%), показват резултатите от проучването Edelman Trust Barometer 2023 г., проведено сред над 32 хиляди респонденти в 28 държави.

  В половината от страните, включени в проучването, увереността на респондентите, че семействата им ще живеят по-добре през следващите пет години спада с двуцифрен процент. 

  Това се случва едновременно с разширяване на класовото разделение в обществото. В момента в три четвърти от изследваните страни има двуцифрена разлика в доверието  към институциите между хората с високи доходи и тези с ниски доходи. Доверието на респондентите с високи доходи се е увеличило средно от 50% на 62% от 2012 г. насам, докато при хората с ниски доходи повишението е значително по-малко - от 43% на 48%. 

  Задълбочава се поляризацията в обществото. В около една четвърт от държавите тя е толкова силна, че според анкетираните различията няма да могат да бъдат преодолени. Близо две трети от анкетираните наблюдават безпрецедентна липса на вежливост и взаимно уважение в обществото. 

  „Живеем в период на огромна системна промяна в силно поляризиран свят с разделителни сили, които засилват икономическата несправедливост, казва Дейв Самсън - Глобален Заместник-Председател на Еделман по корпоративните въпроси. „Ако това бъде пренебрегнато, ще се стигне до нарастваща поляризация, забавяне на икономическия растеж, задълбочаване на дискриминацията и присъщата на подобни процеси неспособност за решаване на проблеми. Главните изпълнителни директори и компаниите, които те ръководят, трябва да играят централна роля в справянето с  тези проблеми и в подпомагането на възстановяването на икономическия оптимизъм.“   

  Други основни изводи от Edelman Trust Barometer 2023:

  •Персоналните икономически страхове от загуба на работа (89%) и инфлация (74%) са толкова силни колкото притесненията от климатичната промяна (76%), ядрена война (72%) и недостига на храна (67%).

  Графика: Edelman Trust Barometer 2023 (Кликнете върху снимката за по-голям размер)

  •От главните изпълнителни директори се очаква да използват ресурсите си, за да упражняват натиск върху силите, които създават разделение: 

  - 72% смятат, че те трябва защитават фактите и да разобличават псевдо науката, използвана да оправдава лошата социална политика. 

  - Според 71% те са длъжни да изтеглят рекламните си бюджети от медии, които разпространяват дезинформация. 

  - 64% вярват, че компаниите могат да помогнат за увеличаване на взаимното уважение и да подсилят обединението в обществото като подкрепят политици и медии, които изграждат консенсус и сътрудничество.

  •Към правителството (51%) има недоверие в 16 от 28 страни. 

  •Най-голямо е доверието в учените (76%), моите колеги (73% от служителите) и моя главен изпълнителен директор (64% от служителите).

  •Технологиите отново са секторът с най-голямо доверие (75%), следвани от образованието (71%), храни и напитки (71%) и здравеопазване (70%). С най-малко доверие се ползват социалните медии (44%).

  Бизнесът е единствената глобална институция, която се възприема като компетентна и етична, показват още резултатите от Edelman Trust Barometer 2023 г.  Бизнесът (62%) остава и институцията с най-голямо доверие в света.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 10 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България