събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  795 прочитания

  България подписа споразумение с ЕИФ за 360 млн. лв.

  Средствата са за подкрепа за българските предприемачи
  06 декември 2022, 15:38 a+ a- a

  Снимка: МИР

  Успяхме да финализираме и да подпишем споразумението с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). По него с нов ресурс от 360 млн. лв., под формата на дялови инструменти, ще се подкрепят родните предприемачи. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на Двадесет и деветата церемония по връчване на наградите „Банкер на годината“, организирана от вестник „Банкерь“. 

  Изказването му бе по повод решението на Министерския съвет да одобри проекта на споразумение между правителството на Република България и ЕИФ за €180 млн. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Чрез документа ще се прилагат три капиталови инструмента в сферите на иновациите, растежа и климатичната неутралност и цифровата трансформация. Правителството упълномощи и министърът на иновациите и растежа подписа споразумението с ЕИФ и се ангажира да спазва правилата за държавна помощ и задълженията, които България е поела по ПВУ, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

  По време на церемонията министър Пулев изтъкна, че служебният кабинет работи на пълни обороти, като допълни, че благодарение на съвместната работа с вицепремиера Пеканов и други ресорни министри са осигурени над 14 млрд. лв. европейски средства по 8 одобрени програми от ЕС. 

  МИР вече има одобрени от ЕК две програми за новия програмен период с общ бюджет 5 млрд. лв. „По новоодобрената програма за конкурентоспособност (ПКИП), с бюджет от 3 млрд. лв. сме на път да подпишем споразумение с Фонда на фондовете. По него 1,2 млрд. лв. свеж ресурс ще влезе във Фонда и ще си партнираме с банки и финансови институции чрез дългови и дялови инструменти в подкрепа на малките и средни предприятия и предприемаческата екосистема“, заяви Пулев. Подписването на споразумението е ключово условие за второто плащане по ПВУ. 

  По думите му, ПВУ е отворен и работи, а интересът на фирмите е много голям. „Благодарение на усилията на вицепремиера и колегите министри успяхме да получим одобрение от Европейската комисия за първото плащане по ПВУ, което е в размер на около 2,7 млрд. лева, безвъзмездни средства“, напомни още той. Пулев подчерта, че само по линия на МИР по ПВУ ще бъдат отворени общо 4 процедури за близо 600 млн. лв. за българския бизнес. По вече отворените мерки от август досега са подадени над 7 хиляди проекта. „Предстои да си взаимодействаме с банковата сфера и финансовите институции, за да канализираме по най-чистия и прозрачен начин тези одобрени средства към бизнеса и малките и средни предприятия“, добави той.

  Министърът на иновациите и растежа съобщи, че в Българската банка за развитие вече има нов подход на директни разговори с работодателски и браншови организации, ключови сектори като туризма и селското стопанство, общини, Българската фондова борса и банкови партньори, за да може ББР да заработи в изпълнение на мандата си да подкрепя малките и средни предприятия и да регулира регионалните дисбаланси.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 10 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България