четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    751 прочитания

    Инфлацията в еврозоната с първи спад от 2021 г. насам

    През ноември показателят е 10%, с 0,6% по-малко спрямо октомври
    01 декември 2022, 09:56 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Годишният темп на инфлация в еврозоната спадна през ноември за първи път от средата на 2021 г. Спадът се дължи на намалението в цените на енергията, показват експресните оценки на Евростат.

    Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, енергията се очаква да има най-висок годишен темп през ноември (34,9%, в сравнение с 41,5% през октомври), следвана от храни, алкохол и тютюн (13,6%, в сравнение с 13,1% през октомври), неенергийни промишлени стоки (6,1%, стабилно в сравнение с октомври) и услуги (4,2%, в сравнение с 4,3% през октомври).

    Въпреки това, забавянето вероятно няма да спре Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвените проценти допълнително, предупредиха икономисти. Инфлацията на потребителските цени в 19-те държави, които споделят еврото, се увеличи след инвазията на Русия в Украйна и решението на Кремъл да използва огромните си запаси от енергия като  оръжие, за да подкопае европейската подкрепа за Киев, коментира The Wall Street Journal.

    В резултат на покачващите се цени на енергията инфлацията в еврозоната продължи да се покачва, въпреки че инфлацията в САЩ отчиташе понижение четири поредни месеца от юли, което накара ЕЦБ да повиши основния си лихвен процент по-рязко от когато и да било в историята си.

    Данните на статистическата агенция на Европейския съюз показаха, че потребителските цени през ноември са били с 10% по-високи от година по-рано, което е спад от 10,6% годишен темп на инфлация, регистриран през октомври, тъй като цените на енергията паднаха. 

    Темпът на инфлация спадна за последно през юни 2021 г., но това се оказа кратко прекъсване в дългото ѝ изкачване. Според президента на ЕЦБ Кристин Лагард същото вероятно важи и за спада през ноември. „Не виждаме компонентите или посоката, които биха ме накарали да вярвам, че сме достигнали пикова инфлация и че тя ще спадне в кратки срокове“, каза тя пред европейски законодатели.

    Лагард посочи несигурността относно времето, необходимо на увеличенията на цените на едро на енергията по-рано през годината, за да бъдат прехвърлени към домакинствата. Нейните коментари затвърдиха очакванията, че ЕЦБ ще повиши основния си лихвен процент за четвъртата поредна политическа среща на 15 декември, въпреки че спадът на инфлацията през ноември прави по-вероятно увеличението да бъде по-малко от ходовете, обявени през юли и септември.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа
    преди 22 часа