сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    877 прочитания

    Турската централна банка прекратява намаляването на лихвения процент

    Институцията направи последно понижение със 150 базисни пункта до 9%
    25 ноември 2022, 09:44 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Централната банка на Турция намали лихвените проценти със 150 базисни пункта до 9% и реши да прекрати цикъла си на облекчаване на паричната политика, като се позова на увеличените инфлационни рискове.

    ЦБРТ (Централната банка на Република Турция) е под постоянен натиск от президента Реджеп Тайип Ердоган да продължи да намалява лихвите въпреки растящата инфлация, която достигна 85,5% на годишна база през октомври, а цените на храните и енергията продължават да растат, отбелязва CNBC.

    „Отчитайки нарастващите рискове по отношение на глобалното търсене, Комитетът прецени, че текущият лихвен процент е адекватен и реши да прекрати цикъла на намаляване на лихвените проценти, който започна през август“, се казва в изявление на централната банка.

    Ердоган продължава да настоява, че повишаването на лихвените проценти, в съответствие с централните банки по света, би навредило на турската икономика, настояване, което според икономистите е причинило значително обезценяване на турската лира и е довело до по-висока инфлация. Президентът многократно е заявявал целта си да намали лихвения процент на страната до едноцифрено ниво до края на тази година.

    „Въпреки че негативните последици от ограниченията на предлагането в някои сектори, особено основните храни, бяха облекчени от стратегическите решения, предприети от Турция, възходящата тенденция на производствените и потребителските цени продължава в международен мащаб“, казва централната банка.

    „Ефектите от високата глобална инфлация върху инфлационните очаквания и международните финансови пазари се следят отблизо. Освен това централните банки в развитите икономики подчертават, че нарастването на инфлацията може да продължи по-дълго от очакваното поради високото ниво на цените на енергията, дисбалансите между търсенето и предлагането и твърдостта на пазарите на труда“, добявя институцията.

    ЦБРТ е в процес на преглед на политическата си рамка, като се фокусира върху „лиризацията“ на своята финансова система и заяви, че ще „продължи да използва всички налични инструменти“ в рамките на тази стратегия, до момента, в който „силни индикатори ще сочат постоянен спад на инфлацията и средносрочната цел от 5% е постигната.“

    „Стабилността на общото ниво на цените ще насърчи макроикономическата стабилност и финансовата стабилност чрез спада на премията за риск на страната, продължаване на обръщането във валутното заместване и възходящата тенденция на валутните резерви и траен спад на разходите за финансиране... Това ще създаде жизнеспособна основа за инвестиции, производство и заетост, които да продължат да растат по здравословен и устойчив начин“, казват още от банката.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 4 часа
    преди 6 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 7 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 22 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 1 ден