четвъртък, 01 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  497 прочитания

  Турската централна банка прекратява намаляването на лихвения процент

  Институцията направи последно понижение със 150 базисни пункта до 9%
  25 ноември 2022, 09:44 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Централната банка на Турция намали лихвените проценти със 150 базисни пункта до 9% и реши да прекрати цикъла си на облекчаване на паричната политика, като се позова на увеличените инфлационни рискове.

  ЦБРТ (Централната банка на Република Турция) е под постоянен натиск от президента Реджеп Тайип Ердоган да продължи да намалява лихвите въпреки растящата инфлация, която достигна 85,5% на годишна база през октомври, а цените на храните и енергията продължават да растат, отбелязва CNBC.

  „Отчитайки нарастващите рискове по отношение на глобалното търсене, Комитетът прецени, че текущият лихвен процент е адекватен и реши да прекрати цикъла на намаляване на лихвените проценти, който започна през август“, се казва в изявление на централната банка.

  Ердоган продължава да настоява, че повишаването на лихвените проценти, в съответствие с централните банки по света, би навредило на турската икономика, настояване, което според икономистите е причинило значително обезценяване на турската лира и е довело до по-висока инфлация. Президентът многократно е заявявал целта си да намали лихвения процент на страната до едноцифрено ниво до края на тази година.

  „Въпреки че негативните последици от ограниченията на предлагането в някои сектори, особено основните храни, бяха облекчени от стратегическите решения, предприети от Турция, възходящата тенденция на производствените и потребителските цени продължава в международен мащаб“, казва централната банка.

  „Ефектите от високата глобална инфлация върху инфлационните очаквания и международните финансови пазари се следят отблизо. Освен това централните банки в развитите икономики подчертават, че нарастването на инфлацията може да продължи по-дълго от очакваното поради високото ниво на цените на енергията, дисбалансите между търсенето и предлагането и твърдостта на пазарите на труда“, добявя институцията.

  ЦБРТ е в процес на преглед на политическата си рамка, като се фокусира върху „лиризацията“ на своята финансова система и заяви, че ще „продължи да използва всички налични инструменти“ в рамките на тази стратегия, до момента, в който „силни индикатори ще сочат постоянен спад на инфлацията и средносрочната цел от 5% е постигната.“

  „Стабилността на общото ниво на цените ще насърчи макроикономическата стабилност и финансовата стабилност чрез спада на премията за риск на страната, продължаване на обръщането във валутното заместване и възходящата тенденция на валутните резерви и траен спад на разходите за финансиране... Това ще създаде жизнеспособна основа за инвестиции, производство и заетост, които да продължат да растат по здравословен и устойчив начин“, казват още от банката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  AmonRa Energy набра над 3 млн. лв. от борсата
  Това е 3-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 17 часа
  Бизнесът инвестира повече от държавата в научни изследвания
  Държавното финансиране е едва около 0,25% от БВП
  преди 17 часа
  преди 18 часа
  Български екип напът да набере 2,9 млн. за смесена реалност
  QuarkXR с одобрение от румънската инвестиционна платформа SeedBlink
  преди 20 часа
  Строителството на метрото през "Слатина" ще започне в началото на 2023
  Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ метрото ще има дял от 50% от градския транспорт в столицата, подчерта Фандъкова
  преди 21 часа
  ЕК одобри Програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия
  Инвестират над 38 млн. евро за развитие на Северозападна и Западна България и граничните райони на Сърбия