вторник, 29 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  404 прочитания

  Инвеститорите трябва да са предпазливи в началото на 2023 г.

  Ще продължат да изобилстват рискове, вариращи от геополитическо напрежение до висока инфлация, показва глобална инвестиционна перспектива за 2023 г. на Amundi
  24 ноември 2022, 14:39 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Amundi публикува своята глобална инвестиционна перспектива за 2023 г. След тежката 2022 г. инвеститорите нервно наблюдават геополитическото напрежение, европейската енергийна криза и инфлацията. Но перспективите могат да се подобрят с наближаването на момента, когато Федералният Резерв на САЩ (ФЕД) ще предприеме стъпки към преразглеждане на своята текуща политика за рязко повишаване на лихвите, като и цените на финансовите активи стават по-привлекателни.

  Amundi очаква глобалният растеж да продължи, но темпът му да се забави през следващата година до +2,2%, което е спад от +3,4% през 2022 г., като някои развити и развиващи се страни могат да изпаднат в стагнация.

  Amundi е европейски мениджър на активи, който се нарежда сред 10-те най-големи дружества за управление на активи в света, предлага на своите 100 милиона клиенти - частни лица, институционални и корпоративни - пълна гама от спестовни и инвестиционни решения, както активно, така и пасивно управлявани, в традиционни или реални активи. Със своите шест международни инвестиционни центъра, възможности за финансови и извънфинансови анализи и дългогодишен ангажимент за отговорно инвестиране, Amundi е ключов играч на пазара за управление на активи. Клиентите на Amundi се възползват от опита и съветите на 5400 служители в 35 страни. Дъщерно дружество на групата Crédit Agricole и регистрирано на фондовата борса, Amundi в момента управлява близо €1,9 трилиона активи. В България, Амунди е най-голямото дружество за управление на активи с 1 милиард лева активи в активни фондове и близо 300 милиона лева активи в пасивни фондове (към 14.11.2022 г.).

  В Европа енергийният шок, усложнен от инфлационния натиск, свързан с последиците от кризата с Covid, остава основната пречка пред растежа. Кризата на увеличените разходи за живот, която ще последва, се очаква да допринесе за рецесия в Европа през тази зима преди да започне бавно възстановяване. Но това не означава, че инфлацията ще намалее.

  В САЩ агресивната монетарна политика от страна на ФЕД (вдигане на лихвите) увеличи риска от рецесия през втората половина на годината, като отново не успя да намали значително инфлацията.

  Тази среда с нисък растеж и висока инфлация ще се разпространи върху развиващите се пазари, с изключение на Китай. Amundi намали прогнозата за 2023 г. за БВП на Китай от +5,2% до +4,5%. Това е много по-добро от минималните нива на растеж на Китай от 2022 г. (+3,2%) и се основава на надежди за стабилизиране на жилищния пазар и постепенно повторно отваряне на икономиката.

  Инфлацията ще остане упорито висока през по-голямата част от 2023 г. Централните банки ще продължат своята политика да правят „каквото е необходимо“, за да избегнат криза в стила на 1970-те години. Вдигането на лихвите се очаква да продължи като мярка, но с по-бавни темпове спрямо 2022 г. Европейската централна банка и Банката на Англия се изказаха по-предпазливо след последните си среши, предполагайки, че предстои по-малко агресивно вдигане на лихвите. В Япония, покачването на долара, може в крайна сметка да накара Централната банка също да започне да ограничава паричната си политика (да вдига лихвите). Крайното ниво, до което ФЕД ще вдигне лихвите ще критично, повишавайки шансовете за рецесия в САЩ, ако достигне близо 6%.

  Инвестиционни последици
  Като се има предвид забавянето на глобалния растеж и възможен спад в печалбите на компаниите през първата половина на 2023 г., инвеститорите трябва да останат предпазливи засега, като златото и облигациите с инвестиционен рейтинг са сред предпочитаните класове активи. Те трябва обаче да имат готовност да адаптират инвестиционната си политика през годината, за да се възползват от пазарните възможности, които ще се появят, тъй като перспективите стават по-привлекателни. Насрещните ветрове трябва да отшумят през втората половина на 2023 г., благоприятствайки подобряването на бизнес цикъла и давайки възможност за постепенното добавяне на повече рискови активи в портфейлите.

  • „Облигациите се завръщат“ като атрактивен финансов инструмент с акцент върху облигациите с висок кредитен рейтинг, като същевременно се обръща внимание на валутния риск в свят на различни политики, както и на ликвидните рискове и корпоративната задлъжнялост.

  • Тъй като облигациите предоставят отново възможност за диверсификация след покачването на доходността им през 2022 г. и съществуват рискове за рецесия през следващата година, може да се очаква класическото разпределение на портфейлите 60/40 (акции/облигации) да бъде отново атрактивно.

  • Цените на акциите се очаква потенциално да достигнат атрактивни нива за покупка, след като преминат през преоценка през следващите месеци, с предпочитание към акции от САЩ и към акции предлагащи качество/стойност/висок дивидент. Инвеститорите биха могли потенциално постепенно да увеличат и експозицията към европейски, китайски и циклични акции и към акции на силно подценени компании.

  • Наличието на постоянна инфлация прави потенциално атрактивно по-голямото разпределение към реални активи, които са устойчиви на инфлация, като инвестиции в инфраструктура например. Въпреки че частният дълг премина през по-сериозна преоценка, той предлага добра стойност в повечето си сегменти, а недвижимите имоти могат да бъдат добър диверсификатор.

  • Разликите между развиващите се пазари ще се засилят през 2023 г. Страните с по-благоприятна инфлация и парични политики като Латинска Америка и EMEA (Европа, Близък Изток, Азия) са по-привлекателни. Очакваният обрат в политиката на ФЕД (към забавяне на текущото рязко вдигане на лихвите) би трябвало да повиши привлекателността на акциите на развиващите се пазари като цяло по-късно през годината.

  • В дългосрочен план ESG темите ще продължат да се възползват от последиците от кризата с Covid-19 и войната в Украйна. Инвеститорите могат да се възползват от теми като енергийния преход и продоволствената (хранителната) сигурност, както и от тенденциите за връщане на производството (re-shoring), провокирани от геополитиката. Социалните теми ще бъдат отново на фокус, тъй като влошаващият се пазар на труда и инфлацията изискват повече внимание към социалните фактори.

  Винсент Мортие, главен изпълнителен директор на групата на Amundi, казва: „2023 г. ще бъде година на две скорости, с много рискове, за които да внимаваме. Облигациите се завръщат, пазарните оценки са по-атрактивни, а промяната в политиката на ФЕД през първата част на годината би трябвало да предизвика интересни входни нива за покупка.“

  Моника Дефенд, ръководител на Amundi Institute добавя: „Инвеститорите са изправени пред сериозни предизвикателства през следващата година, забавяне на глобалния растеж, енергиен шок в Европа, постоянна инфлация и рискове от рецесия в САЩ и Европа. Инвеститорите трябва да бъдат предпазливи през 2023 г., но да са готови да се възползват от възможностите в облигациите и акциите, тъй като насрещните ветрове се очаква да отшумят през втората половина на годината. Наред с инфлацията, геополитиката остава ключова за оформянето на макроикономическите тенденции през следващите тримесечия.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Министърът на енергетиката представи в Турция възможностите за инвестиции у нас
  Имаме условия за изграждане на соларни паркове, посочи Христов
  преди 1 час
  Ирландия глоби Meta с €265 млн.
  Глобите, наложени на компанията майка на Facebook в Европа през последната година надхвърлят €900 млн.
  преди 3 часа
  288 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 286 872
  преди 17 часа
  БНБ определи 8 банки за системно значими институции
  Определен е и размерът на буфера, който те трябва да поддържат
  преди 19 часа
  Flix разширява екипа в софийския Експертен център
  Българският офис е планиран като най-големия хъб след тези в Мюнхен и Берлин
  преди 20 часа
  Компанията Mail Boxes откри първия си франчайз в България
  Веригата за куриерски, маркетингови и принт услуги вече има два собствени центъра у нас