вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    937 прочитания

    ОИСР: Глобалната икономика ще се забави допълнително през 2023 г.

    Очаква се инфлацията да достигне 9% тази година и постепенно да се понижи до 5,1% през 2024 г.
    23 ноември 2022, 09:28 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Очаква се глобалната икономика да се забави още повече през следващата година, тъй като масивният и исторически енергиен шок, предизвикан от агресивната война на Русия срещу Украйна, продължава да стимулира инфлационния натиск, подкопавайки доверието и покупателната способност на домакинствата и увеличавайки рисковете в световен мащаб, според последната икономическа прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

    Прогнозата подчертава необичайно небалансираните и крехки перспективи за световната икономика през следващите две години. Прогнозира се глобалната икономика да расте доста под очакваните резултати преди войната – със скромните 3,1% тази година, преди да се забави до 2,2% през 2023 г. и да се възстанови умерено, но все още под номиналните темпове, до 2,7% през 2024 г.

    Растежът през 2023 г. е силно зависим от големите азиатски нововъзникващи пазарни икономики, които ще представляват близо три четвърти от растежа на световния БВП през следващата година, като САЩ и Европа ще се забавят рязко.

    Продължителната инфлация, високите цени на енергията, слабият растеж на реалните доходи на домакинствата, падащото доверие и по-строгите финансови условия се очаква да ограничат растежа. По-високите лихвени проценти, макар и необходими за смекчаване на инфлацията, ще увеличат финансовите предизвикателства както за домакинствата, така и за корпоративните кредитополучатели.

    Очаква се инфлацията се очаква да остане висока, над 9%, в региона на ОИСР тази година. С влизането в сила на по-строгата парична политика, натискът върху търсенето и цените на енергията намалява и транспортните разходи и времето за доставка продължават да се нормализират, инфлацията постепенно ще се понижи до 6,6% през 2023 г. и 5,1% през 2024 г.

    Източник: ОИСР

    „Глобалната икономика е изправена пред сериозни насрещни ветрове. Изправени сме пред голяма енергийна криза и рисковете продължават да клонят към влошаване с по-нисък глобален растеж, висока инфлация, слабо доверие и високи нива на несигурност, което прави успешното излизане на икономиката от тази криза и обратно към устойчиво възстановяване много предизвикателство “, каза генералният секретар на ОИСР Матиас Корман по време на представяне на прогнозата. „Краят на войната и справедливият мир за Украйна биха били най-въздействащият начин за подобряване на глобалната икономическа перспектива в момента. Докато това се случи, важно е правителствата да прилагат както краткосрочни, така и средносрочни политически мерки за справяне с кризата, за смекчаване на нейното въздействие в краткосрочен план, като същевременно изграждат основите за по-силно и устойчиво възстановяване.

    ОИСР посочва значителна несигурност около икономическите перспективи. Растежът може да бъде по-слаб от прогнозирания, ако цените на енергията се повишат допълнително или ако прекъсванията на енергийните доставки засегнат пазарите на газ и електроенергия в Европа и Азия. Повишаването на глобалните лихвени проценти може да постави много домакинства, фирми и правителства под по-голям натиск, тъй като тежестта за обслужване на дълга нараства. Страните с ниски доходи ще останат особено уязвими към високите цени на храните и енергията, докато по-строгите глобални финансови условия могат да повишат риска от по-нататъшно дългово затруднение.

    На този фон Прогнозата излага поредица от политически действия, които правителствата трябва да предприемат, за да се изправят срещу кризата. По-нататъшно затягане на паричната политика е необходимо в повечето големи развити икономики и в много нововъзникващи пазарни икономики, за да се стабилизират инфлационните очаквания и да се намали трайно инфлацията, смятат от ОИСР.

    Фискалната подкрепа, която се предоставя, за да се смекчи въздействието на високите разходи за енергия, трябва да бъде все по-краткосрочна и да запазва стимулите за намаляване на потреблението на енергия. Мерките за подпомагане трябва да бъдат предназначени да минимизират фискалните разходи и да бъдат концентрирани върху подпомагането на най-уязвимите домакинства и компании.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 2 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 3 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 6 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 7 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 8 часа