петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2211 прочитания

    Кои са приоритетите пред българската икономика в следващите 6 месеца?

    Лъчезар Богданов, Главен икономист в Института за пазарна икономика, обяснява защо е важно да извървим докрай пътя към еврозоната
    02 ноември 2022, 14:30 a+ a- a

    Лъчезар Богданов, Главен икономист в Института за пазарна икономика, бе един от участниците в първия дискусионен панел по време на годишната конференция на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Дискусията бе под надслов „Нарастване на напрежението“.

    Economy.bg попита г-н Богданов какво да очакваме през следващите 6 месеца, как може страната ни да се справи със ситуацията и кои според него са правилните политики в момента.

    Кои са основните икономически тенденции, които ще търпят развитие в следващите 6 месеца според Вас?
    Всички следим две неща. Едното е какво се случва с войната в Украйна и съответно енергийната криза в Европа. Второто нещо е процесът на повишаване на лихвите и като цяло затягане на паричната политика и как това ще прелее в реалната икономика. Като че ли консенсусните очаквания са, че всъщност и двата процеса водят до забавяне на растежа, а дори и до рецесия може би в някои от водещите икономики.

    Стагфлация или рецесия? Кое е по-страшно и защо?
    Засега централните банки изглеждат решени, а изглежда срещат и подкрепа, за да преборят инфлацията, което ще означава, че по-скоро ще преборят инфлацията чрез рецесия. Но това дали ще е така, трудно можем да кажем. Може при по-плахи действия да се окаже, че ще има един период, в който хем ще се борят с по-високи лихви, хем ще имаме момент на забавен растеж, хем ще продължи и инфлацията да не слиза до 2 – 3%.

    Изглежда при всички положения ни очаква криза и тежка зима. Имате ли съвет как да се справим със ситуацията?
    За България е важно вътрешните фактори за растежа да са на място. От една страна, в момента имаме и политическа ситуация. Трябва да имаме бюджет, и то бюджет, който е със стабилни дисциплиниращи показатели и да дадем ясен сигнал, че вървим към еврозоната, че ще спазваме бюджетна дисциплина да се отпуши планът за възстановяване. Т.е. всички вътрешни фактори, които могат да подкрепят растежа вътре в страната, са някакъв механизъм да намалим външните шокове.

    Какви икономически и фискални политики са най-подходящи за България в момента?
    Според мен винаги са били подходящи, не само в този момент, политика на едни дисциплинирани публични финанси, което означава в добрите времена – излишъци, в лошите времена е допустим дефицит, но само до преодоляване на кризата, а и същевременно като цяло по-ниски данъци, и то по-ниски данъци именно за труда и инвестициите, тоест там, където се създава стойността. Така че това са общите рамки, които гледаме. В нашата конкретна ситуация, още веднъж да кажа, ние имаме много явен и ясен приоритет присъединяване към еврозоната. Тоест ние сме започнали този път и трябва да го извървим. Иначе даваме изключително опасен сигнал. Ако си по средата или даже на финала и се откажеш и дадеш заден ход, това дава по-скоро повод за съмнение и притеснение какво се случва в една такава държава и защо би направила такава рискова крачка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 27 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS