четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2978 прочитания

    Economy Talks: Пазарът на труда в България днес

    Отражението на инфлацията, енергийната криза, ковид, миграцията и дигитализацията дискутират Златина Кушкиева, Ирена Петрова и Николай Николов - професионалисти с дългогодишен опит в HR сферата
    15 ноември 2022, 09:49 a+ a- a

    Златина Кушкиева - Управляващ Съдружник в HR Consulting Partners, Николай Николов - Съдружник в Хорайзънс България, и Ирена Петрова - Основател и Управляващ Партньор на Toro GroupS. Снимка: Economy.bg

    В новата рубриката Economy Talks на Economy.bg и Jobs.bg професионалисти от различни области обсъждат актуални икономически и бизнес теми. Първата дискусия от поредицата е посветена на пазара на труда в България. Златина Кушкиева, Ирена Петрова и Николай Николов - професионалисти с дългогодишен мениджърски и консултантски опит в HR сферата, обсъждат глобалните и макроикономическите фактори, които влияят на пазара на труда в България. Отражението на инфлацията, енергийната криза, ковид, войната в Украйна, миграцията, дигитализацията... 

    Златина Кушкиева има повече от 22 години професионален опит като Мениджмънт Консултант, Мениджър Човешки Ресурси и Мениджър Продажби в международни компании в България и Югоизточна Европа. Като ЧР Мениджър е работила в компании като Procter & Gamble, Merck Sharp&Dohme, Avon Cosmetics. Като мениджмънт консултант е работила за Deloitte Management Consulting и Adecco Group. Основател е на U МatterCorporate Wellness, която предоставя услуги в областта на благосъстоянието на служителите. Понастоящем е и Управляващ Съдружник в HR Consulting Partners, специализирана в областта на ЧР стратегията, подобряването на ЧР процесите, програми за развитие, обучения, подбор, outplacement, изчисляване на заплати и ЧР администрация. 

    Ирена Петрова е Основател и Управляващ Партньор на HR консултантската компания Toro GroupS и Управляващ Партньор на Friisberg & Partners Bulgaria, която е част от една от най-старите професионални мрежи за директен подбор в света - Friisberg & Partners International. Двете компании заедно имат за цел да създават ефективни решения, свързани с човешкия фактор в организациите. Консултантите в Toro GroupS и Friisberg & Partners Bulgaria влагат позитивното си мислене, енергия, креативност, упоритост и гъвкавост, за да изграждат работещи взаимоотношения с клиентите, които им се доверяват в решаването на конкретни бизнес трудности.

    Николай Николов работи в HR сферата над 20 години с дейности в подбора, обученията, оценката, развитието и мотивацията на служители и мениджъри. Активен е в областите консултиране, предприемачество, изграждане и управление на екипи, бизнес развитието и иновациите, а също и в създаването на нови модели и HR услуги. Член е на УС на БАУХ и на БКЗ. Съдружник е в Хорайзънс България и участва от самото начало в създаването на компанията.

    Кои са глобалните фактори, които влияят на пазара на труда и динамиката на наемане на хора в България? Какво е отражението на войната в Украйна, миграцията, пандемията и какви промени се наблюдават в момента? Вижте дискусията във видеото: 

     

    Как инфлацията се отразява на пазара на труда, възнагражденията и текучеството и какви са последствията за работодателите и служителите? Вижте дискусията във видеото: 

     

    Как енергийната криза се отразява на пазара на труда и как ще повлияе модела ни на работа в бъдеще?  Вижте дискусията във видеото: 

     

    Как технологиите, автоматизацията и дигитализацията на бизнеса влияят върху трудовия пазар и наемането на хора? Какви са позитивите и негативите и бъдещите възможности? Вижте дискусията във видеото: 

     

    Очаквайте и втора част от разговора, в който Златина, Николай и Ирена дискутират новите модели на работа, тенденциите в придобивките, промените в трудовоправните отношения и скритите ресурси на пазара на труда.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 час
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 18 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 19 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата