сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    710 прочитания

    Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката

    Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
    06 октомври 2022, 16:04 a+ a- a

    Снимка: Банка на Япония

    Повечето от регионалните икономики на Япония се развиват умерено, като някои фирми обмислят повишаване на заплатите, съобщи централната банка на страната в тримесечния си доклад, подчертавайки надеждата, че доходите на домакинствата ще нараснат достатъчно, за да компенсират нарастващите разходи за живот, отбелязва „Ройтерс“.

    В доклада, Банката на Япония (БЯ) повиши оценката си за един от деветте региона на страната и остави мнението си непроменено за останалите осем.

    „Икономиките на много региони отбелязват умерен ръст, тъй като ограниченията при доставките отслабнаха“, каза БЯ, добавяйки, че фирмите са забелязали възстановяване на потреблението, тъй като случаите на инфекция с Covid-19 са намалели.

    „Компаниите, които се радват на силни печалби или са изправени пред недостиг на работна ръка, увеличиха летните бонуси или обмислят повишаване на заплатите през следващата пролет“, казва Банката на Япония. „От друга страна, някои компании казаха, че са предпазливи при повишаване на заплатите поради тежката бизнес среда, като нарастващите разходи за суровини.“

    Банката на Япония остава извън глобалната вълна от централни банки, които затягат паричната политика за борба с нарастващата инфлация. Въпреки че потребителската инфлация надхвърли целта от 2%, управителят на Банката на Япония Харухико Курода подчерта, че скорошната инфлация на разходите трябва да бъде придружена от по-висок ръст на заплатите, за да може централната банка да обмисли промяна на своята ултра лека монетарна политика.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 5 часа
    преди 8 часа