вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    762 прочитания

    Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад

    Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
    03 октомври 2022, 15:21 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Глобалните сливания и придобивания се свиха за трето поредно тримесечие, тъй като нарастващите лихвени проценти принудиха кредиторите да се оттеглят от финансирането на големи сделки, а растящият долар не успя да насърчи американските компании да придобият чуждестранни цели на фона на продължаващото геополитическо напрежение, пише „Ройтерс“.

    Рязък спад в големите изкупувания от частен капитал допринесе за забавянето на глобалните сделки, като активността през третото тримесечие спадна с 54% до $716,62 млрд. от $1,56 трилиона през същия период на миналата година, според данни на Dealogic.

    Създателите на сделки се сблъскват със съпротива, когато предлагат сделки на своите клиенти, а годишните обеми досега са загубили 33%, с обявени сделки за $2,97 трлн. тази година.

    „Подкрепата на финансовия пазар с ливъридж, заедно с удължената времева линия на регулаторни прегледи за много трансакции оказаха влияние върху сключването на сделки“, каза Кари Кохман, глобален съръководител на M&A в Citigroup Inc пред „Ройтерс“.

    Обемите на сливанията и придобиванията в САЩ се сринаха с близо 63% през третото тримесечие до $255,89 млрд., тъй като нарастващата цена на дълга принуди компаниите да отложат стремежа си към трансформиращи изкупувания.

    Измъчвана от спираловидната инфлация, дейността по сливания и придобивания в Европа претърпя свиване с 42% през третото тримесечие, докато Азиатско-Тихоокеанският регион отбеляза спад от 52%, според Dealogic.

    „На днешните пазари повечето банки не се чувстват комфортно да подпишат финансов пакет от 3 до 4 милиарда евро за сделка с частен капитал в Европа“, каза Гилермо Байгуал, съръководител на отдела за сливания и придобивания за EMEA в JPMorgan. „Сключването на сделки отнема много повече време. Фокусът е изцяло върху висококачествени активи, особено в устойчиви индустрии като инфраструктура“, каза той.

    Тъй като средата за сключване на сделки се влоши тази година, редица корпоративни купувачи избраха да се оттеглят от по-ранни споразумения, докато други отложиха изцяло големи изкупувания.

    Все пак през тримесечието бяха подписани някои големи сделки. Забележителните трансакции включват придобиването на Adobe Inc за $20 млрд. на софтуерната компания за дизайн Figma и частната сделка на Oak Street за $14 млрд. за тръста за инвестиции в недвижими имоти Store Capital Corp.

    Във Великобритания, където на 26 септември паундът падна до най-ниското си ниво спрямо долара, предложеното от Schneider Electric поглъщане за 9,5 млрд, паунда на британската софтуерна фирма Aveva беше рядък опит за обновяване дейността на най-големия европейски пазар за сливания и придобивания.

    Въпреки че оценките се понижават, американските купувачи засега заемат предпазлива позиция при сключването на сделки в чужбина и правенето на валутни залози на фона на опасенията относно войната в Украйна и енергийната криза в Европа. Корпоративното доверие в това, че пазарите подкрепят сключването на сделки, широко разглеждано като водещ индикатор за дейността по сливания и придобивания, спадна рязко, тъй като се очертава дълготрайна рецесия.

    В бъдеще търговците очакват повече местни сделки, предимно финансирани от акции, за да помогнат на компаниите да устоят на бурята.

    И все пак сделките трябва да преминат през по-дълъг период преди да бъдат одобрени поради засиления антитръстов контрол, особено в сектори като Big Tech.

    Дългите регулаторни прегледи са принудили купувачите да предложат така наречените обратни такси за разваляне на сделката, които ще трябва да платят, ако не са в състояние да осъществят придобиването.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 5 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 6 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 7 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 10 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ