четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3354 прочитания

    В трудни и несигурни времена могат да бъдат реализирани най-големи печалби и осъществени най-големи възможности

    Георги Захариев, Изпълнителен директор на Finance Academy, коментира икономическата обстановка и конференцията FinX
    24 август 2022, 14:34 a+ a- a

    Георги Захариев е Изпълнителен директор на Finance Academy и съосновател на дигитална агенция Zahara Consult. През годините Георги е бил Project Manager на Google Дигитален гараж, Директор бизнес развитие в най-голямата образователна организация на България – Софтуни. Георги е посветен на каузата за подобряване стандарта на българите и тяхната инвестиционна и финансова култура.

    Economy.bg се свърза с Георги, за да ни разкаже повече за предстоящата финансова конференция FinX, както и какво е мнението му за текущата икономическа обстановка и какви възможности създава тя.

    Къде се намира в момента икономиката на България?
    За да дадем отговор на въпроса, трябва да поставим условие, че имаме България на две скорости. Някои сектори са в подем и техният растеж се спира предимно от липсата на достатъчна инфраструктура или човешки капацитет, докато други сектори понесоха серия от тежки удари през последните 3 години.
    Дигитализацията е бурен процес, който обхваща много сектори и позволява на модерния бизнес с конкурентни на средноевропейските заплати да расте, без значение от локацията си. В същото време туристическият бранш се намира в затруднено положение вследствие на нулевата година на Covid-19, кратките сезони и войната между Русия и Украйна.
    През последните години в България се очерта една стабилна средна класа с добри доходи, работеща в бизнеси с висока добавена стойност и създаваща предприемачески дух. Въпреки че инфлацията често се споменава като „икономически апокалипсис“, не трябва да забравяме, че тя ще бъде временно явление, докато доходите ще продължат да нарастват.

    Очаквате ли световна криза? Ако има такава, какво предстои за българите?
    За съжаление, нямам кристално кълбо, но основавайки се на база данни, анализи и ключови събития като Covid-19, нахлуването на Русия в Украйна и нарушаването на веригата за доставки, считам, че е напълно резонно да гледаме към зимата с очакване на труден период за глобалната икономика. Разбира се, ако човек гледа икономическите цикли, знае, че кризите са част от кръговрата на живота и са стандартна функция на пазарната икономика. Моето лично очакване е, че иновациите, дигиталните технологии и хората, които са инвестиционно и финансово грамотни, ще създават богатство с дори по-бързи темпове. Възможно е участниците в по-традиционните отрасли да изпаднат в по-тежка финансова ситуация. Доказано е, че по време на кризи човек може да придобие имоти, акции, дялове в други бизнеси и други активи на по-ниска стойност, отколкото във времена на икономически възход.
    Затова сега е правилният момент да се научим как да инвестираме и да търсим подценени активи. Екипът на Finance Academy е разработил изцяло безплатно практическо обучение Основи на инвестициите, което стартира на 19 септември, и всеки желаещ може да се запише и да бъде подготвен за правилния момент, когато кризата удари по-осезаемо.

    Какви възможности ще създаде една евентуална криза за българския бизнес?
    Възможностите в толкова несигурни времена са безкрайни. Глобално върви процес по скъсяване на процесите за доставка и изместване на производството в по-голяма близост до местата за продажба на стоки и услуги. За българските предприемачи това е огромен шанс, от който трябва да се възползват.

    Какво трябва да се случи, за да излязат българите с по-добри доходи от подобна ситуация?
    Действията, които всеки българин трябва да предприеме, са сравнително ясни и точни. Най-важното е всеки да се ограмоти за това как работят инвестициите и световните финансови пазари, за да участва в тях в бъдеще. След това хората трябва да управляват разумно разходите си и да не влизат в непремерени и прекалено рискови дългове и големи покупки, от които нямат нужда. И разбира се, да не бъдат в отбранителна позиция, а разумно да се оглеждат за нови възможности за допълнителни доходи. Ако човек е част от бизнеси с ниски заплати и добавена стойност, бих препоръчал преквалификация или оглеждане за по-сигурно работно място.
    Действията, които бизнесът трябва да предприеме, са още по-проактивни опити да влезе на европейски или американски пазар и опити да се добави стойност на конкурентна цена. Трябва да забравим за бързата и евтина китайска стока, защото съвсем скоро няма да бъде толкова евтина, а вече не е и „бърза“.
    Действия от страна на управлението са още по-нужни, за да успеем да излезем от ситуацията като победители, а не като губещи. Задължително трябва да се олекоти процесът по получаване на работни визи и опцията за достъп на високо- и нискоквалифицирана работна ръка от трети държави. Бизнесът се задъхва с намирането на кадри и това е едно от малкото решения. Нужни са пълна дигитализация и съкращаване на държавните разходи заедно с прекратяване на разширението на администрацията, която и без това е в огромни и изключително непродуктивни размери към днешна дата. Разбира се, трябва инфраструктурно да дръпнем напред. Бизнесите с висока добавена стойност и производство търсят свързаност, която се измерва в бърз достъп и пътища до съседните европейски държави и ниски данъци. Повишаването на осигурителни разходи и други преки и косвени данъци върху бизнеса категорично трябва да бъде прекратено, за да бъдем привлекателни и за локални, и за международни инвестиции.

    Защо решихте да организирате FinX, каква е нейната цел?
    Ситуацията, в която се намираме, е особено интересна и криеща много възможности. В момента повечето активи (с изключение на недвижимите имоти) търпят спад в цената и това е идеален момент човек да се научи как да инвестира. Заедно с това мисията на Finance Academy е да повишава стандарта на живот в България и да помогне на всички българи в мисията им за финансова независимост. Затова организираме най-голямото събитие в България, посветено на парите – FinX Conference. Стотици хора с интерес, но без опит в инвестициите ще се докоснат до стратегии, полезна информация и възможност за обмяна на опит и знания с големи имена в сектора. 

    Как подбрахте лекторите?
    Лекторите са някои от най-големите имена в света на управлението на пари и бизнеса в България. Част от тях са дълогодишни лектори във водещата програма по инвестиции и допълнителни доходи на Finance Academy, а други са доказани експерти с дългогодишен опит в институции и компании, с които си партнираме по други направления. 

    Кои ще са основните теми?
    FinX Conference е първата конференция, която ще обедини на едно място представители на традиционния сектор от финансите с финтех компании и експерти в света на криптовалутите. В рамките на събитието ще се случат 5 различни панела, в които човек може да научи всичко за бъдещето на парите и инвестиционните активи и инструменти. Имаме дискусионна част, имаме и нишови панели, посветени на конкретни теми, сред които: инвестиции в имоти, инвестиции в криптовалути, финтех решения и лични финанси. 

    За кого е предназначена конференцията?
    Конференцията е предназначена за хора без опит в света на инвестициите, които искат да научат как да се възползват от възможностите, които светът предлага в момента за увеличаване на доходите. И разбира се, всички, които искат да се включат в общност от проактивни и мотивирани инвеститори, градящи богатство със споделени знания и умения. 

    Как човек може да си осигури място на FinX?
    Човек може да се включи в конференцията присъствено на символична цена, в която е включена не само конференцията, а и последващото нетуъринг събиране и парти в Barter Community Hub. За тези, които не са в София, но все пак искат да гледат конференцията – могат да се запишат онлайн и да гледат различните панели. За конференцията можете да се запишете тук.

    Какъв финален съвет ще дадете на читателите?
    Не забравяйте, че трудните и несигурни времена са моментите, в които могат да бъдат реализирани най-големи печалби и осъществени най-големи възможности. Повишете финансовата, бизнес и инвестиционната си култура, за да имате ясен план за действие, когато времето настъпи. Намалете разходите си до нужните и не предприемайте необмислени стъпки, които могат да ви костват дългосрочно спокойствието в името на моментни емоции.

     

    Настоящата статия има единствено информационна цел, като не представлява инвестиционен съвет и не следва да бъде приемана като препоръка или предложение за сключване на сделки с конкретни финансови инструменти или други активи, нито като предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Статията отразява личното мнение на автора/интервюираното лице, като не обвързва екипа на Economy.bg.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк