вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  807 прочитания

  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база

  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  19 август 2022, 15:27 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Германските производствени цени скочиха с най-бързите темпове в историята през юли, подчертавайки мрачните перспективи за най-голямата икономика в Европа, която е в хватката на растящи разходи и отслабващ растеж заради войната в Украйна, съобщи „Ройтерс“.

  Цените на производител, водещ индикатор за инфлацията скочиха с 37,2% на годишна база, най-голямото повишение от началото на записите през 1949 г., съобщи федералната статистическа служба. Месечното увеличение от 5,3% също е най-високото в историята.

  „Перспективата за по-нататъшното развитие (на икономиката) в момента е забележимо мрачна“, заяви финансовото министерство в месечния си доклад за август, публикуван в петък (19 август), добавяйки, че е белязана от „висока степен на несигурност“.

  Рекордните увеличения на производствените цени се дължат основно на рязкото покачване на цените на енергията, които като цяло са се повишили със 105% в сравнение със същия месец на миналата година, казаха от службата.

  Подхранвайки вече високите разходи за енергия, германското правителство ще наложи такси върху потребителите на газ от 1 октомври, които ще добавят няколкостотин евро към годишната сметка за енергия на едно средностатистическо семейство. За да се смекчи ударът, данъците върху продажбите на газ се предвижда да бъдат намалени на 7% от 19%, докато таксите са в сила. 

  По-високите цени на енергията означават, че е малко вероятно инфлацията да се охлади скоро: годишната инфлация в Германия през юли беше 8,5%, в съответствие с рекордното ниво на еврозоната от 8,9%.

  Експертите очакват инфлацията в Германия да достигне около 9% след изтичането на мерките за облекчение, включително по-евтин обществен транспорт и намаляване на данъка върху горивата, в края на август.

  През април германското правителство прогнозира инфлация за 2022 г. от 6,1%. Вктуализираните икономически прогнози ще бъдат представени на 12 октомври, съобщиха от финансовото министерство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 12 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 16 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво