вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  859 прочитания

  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.

  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  19 август 2022, 13:30 a+ a- a

  Снимка: МИИ

  Назначаваме одит във Фонд на фондовете (ФнФ) с фокус върху процедурите за конфликт на интереси и процедури, свързани с изследване на връзки с видни политически личности. Искаме посланията, които отправяме, да са максимално ясни: без политически поръчки във ФнФ, разсичаме възела на конфликт на интереси. Трябва да имаме бързи, ясни и конкретни действия, не можем да си позволим да се спекулира по тази тема. Това ще бъде основата на одита, който започва от утре. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на брифинг, на който представи работата и програмите в подкрепа на българския бизнес, изпълнявани от Фонда на фондовете.

  „Преговаряме активно за един много значителен допълнителен ресурс, който ще влезе във ФнФ. Новите средства и фондове около 2 млрд. лв. да бъдат управлявани по-ефективно и целесъобразно, така че да могат да стигнат до нуждаещите се компании“, добави Пулев и допълни, че ресурсът е по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП).

  За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

  За капитала на ФнФ министър Пулев поясни, че идва от европейския и българския данъкоплатец по 7 европейски програми, като Фондът разполага с близо 1,2 млрд. лв., предназначени за бизнеса. По думите му най-значителен ресурс е съсредоточен в три от програмите: ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (559 млн. лв.); ОП „Околна среда“ (266 млн. лв.); ОП „Регионално развитие“ (369 млн. лв.); има и съучастие на национално ниво. „Този ресурс трябва да стигне до най-голям набор от бенефициенти – малки и средни предприятия, стартиращи бизнеси, микро предприятия и т.н. чрез финансови посредници по две направления – дългови инструменти и дялови инвестиции“, поясни Пулев.

  По думите му дълговите инструменти доминират, като се работи с 13 различни финансови посредника, а чрез тях са разпределени 700 млн. лв. до 1831 предприятия, които са получили кредити при облекчени условия. „Общият размер на получените кредити и други дългови инструменти е 422,3 млн. лв. или 80% от общия инвестиран публичен ресурс“, каза още той.

  „Нашият фокус е върху дяловите инструменти - там има по-висок дял на рискови инвестиции. Тук говорим за директна инвестиция в капитал, като 183 компании са получили финансиране по дяловите инструменти. Общият размер на това финансиране е 84,2 млн. лв. или 20% от общия инвестиран публичен ресурс. По структура тези инструменти са с по-високо рисков сегмент, като усилията и следващите ни действията са насочени именно тук“, добави министърът.

  За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

  Пулев посочи, че има заведен един сигнал в Министерство на иновациите и растежа, както и към Фонда на фондовете, за финансов посредник, като добави, че има и медийни публикации и е бил сезиран по различни канали във връзка със сегмента дяловите инструменти. „Веднага направихме среща, а днес даваме брифинг, за да съобщим, че започва одит“, каза още той.

  „Като допълнение ще обследваме съществуващите и ще въведем нови ясни критерии за оценъчна методология – ясен процес, стъпил на всички международни практики, изисквания за самоучастие, приложими към основателите на компаниите, минимални изисквания относно бизнес план, съдържание на презентация, опит на екипа. В зависимост от резултата на назначения одит ще направим анализ на потенциалното връщане на двустепенна система на управление“, посочи още той.

  „Разбира се, ще подкрепим всички добри практики и конструктивни предложения на ръководството на ФнФ, като въвеждане на одитен комитет с участието на външни експерти“, заключи Пулев. Министърът обобщи и целта - без политически поръчки, без конфликт на интереси, вътрешно преструктуриране на отделите с цел оптимизиране на работата на ФнФ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 13 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 16 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво