четвъртък, 11 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  431 прочитания

  Реалният доход на домакинствата в ОИСР намалява

  Разликата между доходите и БВП на глава от населението намалява
  04 август 2022, 13:42 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Реалният доход на домакинствата на глава от населението е намалял с 1,1% в района на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през първото тримесечие на 2022 г., в контраст с растеж от 0,2% на реалния БВП на глава от населението, показват данните на организацията. 

  Това е четвъртото поредно тримесечие, в което БВП на глава от населението изпреварва дохода на домакинство на глава от населението, намалявайки разликата, наблюдавана в началото на пандемията. Реалните доходи на домакинствата вече са с 2,9% по-високи, отколкото през четвъртото тримесечие на 2019 г., докато реалният БВП е с 1,6% по-висок.

  Реален доход на домакинствата на глава от населението за първото тримесечие спрямо предходното в % (Източник: ОИСР)

  Спадът на реалния доход на домакинство на глава от населението през първото тримесечие на 2022 г. се дължи отчасти на повишението на потребителските цени, което подкопа дохода на домакинствата в реално изражение. 

  Реален доход на домакинствата на човек от населението и реален БВП на човек от населението от четвъртото тримесечие на 2019 г. до първото тримесечие на 2022 г., където данните от 4 тримесечие на 2019 се приемат за 100 (Източник: ОИСР)

  Сред икономиките от Г-7 въздействието на инфлацията върху домакинствата през първото тримесечие на 2022 г. е особено ясно във Франция, където реалният доход на домакинствата на глава от населението спада с 1,9% и Германия, където спада с 1,7%. На други места в Европа високата инфлация на домакинствата също е допринесла за голям спад на реалния доход на домакинство на глава от населението в Австрия (-5,5%) и Испания (-4,1%).

  Сред страните от Г-7 Канада регистрира най-висок ръст на реалния доход на домакинство на глава от населението през първото тримесечие на 2022 г. (+1,5%). Това се дължи главно на растежа на „компенсацията на наетите лица“ (надници и заплати на служителите и социални вноски от работодателите), които се повишават с 3,8% в номинално изражение през първото тримесечие на 2022 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Инфлацията в САЩ се забави през юли
  Тя е 8,5% на годишна база, което е 0,6% по-малко спрямо предходния месец
  преди 15 часа
  A1 България приключи придобиването на ИТ компанията СТЕМО
  Двете компании ще продължат да работят самостоятелно, но с обща цел – дигитализацията на бизнеса
  преди 15 часа
  Малките и средни компании ще могат да се възползват от 735 млн. лв. безвъзмездни средства
  Средствата ще бъдат достъпни до края на годината, според министър Пулев до МПС ще стигат по 5 млн. лв. дневно
  преди 16 часа
  Проучване: България остава атрактивна за дискаунт веригите
  Търговски марки пренасочват експанзията си към Централна и Източна Европа заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 17 часа
  Боровец и Созопол са най-скъпите курорти за покупка на жилище у нас
  Жилищата в морските и планинските курорти отварят нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара, а обемите от сделки там бележат значителни ръстове, отчитат от Bulgarian Properties