четвъртък, 11 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  648 прочитания

  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути

  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  01 юли 2022, 13:31 a+ a- a

  Преговарящите от страна на председателството на Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха предварително споразумение по предложение за актуализиране на правилата относно информацията, придружаваща преводите на криптовалути. Това ще гарантира финансова прозрачност по отношение на обмена на криптоактиви.

  Целта на преработения текст е да се въведе задължение за доставчиците на услуги за криптоактиви да събират и предоставят на разположение определена информация относно инициатора и бенефициера на обработваните от тях преводи на криптоактиви. Това понастоящем се прилага за електронните преводи, извършвани от доставчиците на платежни услуги. Това ще гарантира проследимост на преводите на криптоактиви, за да се даде възможност за по-добро идентифициране и блокиране на евентуални съмнителни трансакции.

  Новото споразумение ще даде възможност на ЕС да се справи с рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, свързани с тези нови технологии, като същевременно съчетава конкурентоспособността, защитата на потребителите и инвеститорите и защитата на финансовата цялост на вътрешния пазар.

  По-специално, в новото споразумение се изисква пълният набор от информация за инициатора да пътува с превода на криптоактивите, независимо от размера на криптоактивите, обект на трансакцията. Ще бъдат въведени специфични изисквания за преводите на криптоактиви между доставчици на услуги за криптоактиви и нехоствани портфейли.

  По отношение на защитата на данните съзаконодателите постигнаха съгласие, че Общият регламент относно защитата на данните остава приложим за преводите на средства, без да се установяват отделни правила за защита на данните.

  По-добрата проследимост на преводите на криптоактиви ще направи по-трудно заобикалянето на санкциите от лицата и образуванията, които са подложени на ограничителни мерки.

  В по-общ план, целият набор от санкции вече се прилага за всички физически и юридически лица, включително за развиващите дейност в сектора за криптовалути. В необходимите срокове държавите членки ще трябва да гарантират, че всички доставчици на услуги за криптоактиви се квалифицират като задължени субекти съгласно четвъртата директива за борба с изпирането на пари.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Инфлацията в САЩ се забави през юли
  Тя е 8,5% на годишна база, което е 0,6% по-малко спрямо предходния месец
  преди 14 часа
  A1 България приключи придобиването на ИТ компанията СТЕМО
  Двете компании ще продължат да работят самостоятелно, но с обща цел – дигитализацията на бизнеса
  преди 14 часа
  Малките и средни компании ще могат да се възползват от 735 млн. лв. безвъзмездни средства
  Средствата ще бъдат достъпни до края на годината, според министър Пулев до МПС ще стигат по 5 млн. лв. дневно
  преди 15 часа
  Проучване: България остава атрактивна за дискаунт веригите
  Търговски марки пренасочват експанзията си към Централна и Източна Европа заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 15 часа
  Боровец и Созопол са най-скъпите курорти за покупка на жилище у нас
  Жилищата в морските и планинските курорти отварят нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара, а обемите от сделки там бележат значителни ръстове, отчитат от Bulgarian Properties