вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  897 прочитания

  Съветник на гръцкия премиер: Водородът в бъдеще ще бъде основно гориво

  Водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз"
  21 юни 2022, 14:36 a+ a- a

   

  "През последните 6 месеца България се сблъска с изключително много предизвикателства.” Това каза заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на Софийския икономически форум III. По думите й предизвикателствата от една страна са били енергийните цени и волатилността на пазарите, а от друга страна - войната в Украйна и прекъсването на доставките на природен газ за България. Освен това продължават усилията за постигане на климатична неутралност и декарбонизация на икономиката, които са споделени на общностно ниво, добави зам.-министър Петрова.

  Водородът в бъдеще ще бъде основно гориво, каза от своя страна главният съветник на гръцкия премиер по енергетика, климат, околна среда Джордж Кремлис. По думите му България трябва да има изградена инфраструктура, за да може в бъдеще да се възползва от тази възможност. България и Гърция ще трябва да обединят усилията за развитието на пълноценен енергиен съюз, добави Кремлис. Той очаква, че миграцията ще се увеличи в близко бъдеще не само поради войната в Украйна, но и заради климатичните промени.

  Председателят на Американската търговска камара (AmCham) в България Оливие Маркет счита, България може да постигне целите за климатична неутралност до 2050 г. Той припомни, че камарата наскоро е направила изследване, за да се установи какво е необходимо, за да се постигне климатичен неутралитет до 2050 в България. Това изследване е базирано на икономически модел. Възможно е, но за да се постигне, трябва да се случат няколко неща. На първо място при всеки сценарий трябва да се предвидят огромни мощности за производството на зелена енергия. Необходими са от 5 до 9 гигавата допълнителна енергия от възобновяеми източници и това трябва да бъде постигнато до 2030, за да не се закъснее.

  Времето за природния газ и за бъдещето за водорода не изтича, счита изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Енергийният преход е свързан и с енергийната сигурност, изтъкна Малинов. Според него природният газ не е руски, не е недостъпен и не е скъп. Затова той ще остане енергия на прехода в едни тежки икономически и геополитически времена. Оттук нататък е преходът към водорода. Но водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ, коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз". Той допълни, че с времето ще се вдига съотношението на зеления водород спрямо природния газ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 11 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 15 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 15 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 15 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи