вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  865 прочитания

  Свободните работни места са повече от безработните във Великобритания

  Това се случва за първи път, откакто се води статистика
  18 май 2022, 16:28 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  В Обединеното кралство има повече свободни работни места, отколкото безработни хора за първи път, откакто се води статистика, съобщи BBC. Нивото на безработица спадна до 3,7% между януари и март, най-ниското от почти 50 години, тъй като свободните работни места нараснаха до нов връх от 1,3 милиона.

  Въпреки това заплатите, с изключение на бонусите, не успяват да вървят в крак с нарастващите цени, проблем, който се очакваше да се задълбочи поради нарастващите разходи за храна и гориво. Числата показват „смесена картина“, каза Службата за национална статистика на Великобртания (ONS).

  Данните показват, че има нарастване на броя на хората, които преминават от икономическа неактивност, класифицирани като тези на възраст 16-64 години, които не работят или не търсят работа, към заетост.

  В същото време хората, които се преместват от работа на работа, също достигат рекордно ниво, „предизвикано по-скоро от оставки, отколкото от уволнения“, казва ONS. „Общата заетост, макар и нагоре спрямо тримесечието, остава под нивото си преди пандемията“, каза Дарън Морган, директор на икономическата статистика в ONS. „От началото на пандемията около половин милион повече хора напълно се откъснаха от пазара на труда... Въпреки това, свободните работни места продължават да се увеличават, достигайки още един рекорд.“

  В същото време заплащането, с изключение на бонусите, нарасна с 4,2% между януари и март, но не успя да се справи с нарастващите разходи за живот - които достигнаха 7% през март и се очаква да се повишат. Това означава, че заплащането, коригирано спрямо въздействието на нарастващите цени и с изключение на бонусите, е спаднало с 1,2%, което е най-големият спад от 2013 г.

  Някои сектори като строителството и финансовите услуги се възползваха от бонусни плащания, тъй като фирмите плащаха за наемане на персонал, каза ONS. Това доведе до увеличение на общото заплащане, което включва бонуси, със 7% между януари и март, в крак с нарастващите цени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 11 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 14 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 15 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 15 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи