събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2762 прочитания

  За какви рискове и предизвикателства трябва да се подготвят компаниите в България през 2022?

  Очакванията са цените да продължават да растат поне до средата на следващата година, казва Пламен Димитров, управител на Кофас България
  10 декември 2021, 12:00 a+ a- a

  Пламен има над 15 години опит в банковия сектор, като през последните четири е директор на отдел „Корпоративни клиенти“ в Райфайзенбанк (България). Започва кариерата си в ОББ като специалист микрокредити. През 2004 година постъпва в Райфайзенбанк, където е специалист по малки и средни предприятия, а след това става управител на клон на банката. Пламен Димитров има магистърска степен по Икономика на търговията от Университета за национално и световно стопанство в София, а понастоящем следва за MBA в Cotrugli Business School.

  Как омикрон и продължаващото покачване на цените на суровините и електроенергията ще се отразят на компаниите и за какви предизвикателства и рискове трябва да се подготвят през 2022? Ще продължи ли да се покачва инфлацията и кога се очаква нормализиране на ситуацията? Вижте какво коментира пред Economy.bg Пламен Димитров, управител на  кредитния застраховател Кофас България. 

  В последната година наблюдаваме наистина безпрецедентно покачване на цените на суровините и електроенергията. Това неминуемо ще окаже влияние върху бизнеса в дългосрочен план. 

  Производствените компании усещат натиск както в цените на суровините и електроенергията, така и за повишаване на заплатите. Но всичко това не може да се предаде автоматично на крайния потребител и много компании изпитват сериозни затруднения в планирането повече от седмица напред. Виждаме предприятия, които включват и изключват машините си в зависимост от това, кога могат да се възползват от малко по-евтин ток. Това е основно предизвикателство не само за определени компании, но и за всички, които използват електроенергията като ресурс.

  Ритейл секторът oт друга страна ще трябва да се справи с увеличените цени и прехвърлянето им към крайните потребители, въпреки че до момента не са предприемани подобни действия. В цялата икономика виждаме повишени обороти в сравнение с миналата година, но печалбата като абсолютна сума е по-малка.

  В контекста на коронавируса и новите му варианти бих могъл да кажа, че ситуацията е още по-несигурна, а функционирането на бизнеса - още по-проблемно. Планирането на икономически показатели става невъзможно предвид непрекъснато променящите се мерки от правителството и неравномерния темп на ваксинация. Дори и процесът на възстановяване на бизнеса в ЦИЕ (и в частност в България) да е по-устойчив в сравнение с този в Западна Европа, в Региона съществуват държави със сериозно забавяне във ваксинационния процес, лидер сред които сме самите ние - само около 20%  от населението е с поставена втора доза. Това неминуемо оказва въздействие върху по-нататъшните решения на правителството във връзка с начина на работа и организирането на процесите в екипите на големите, а и на по-малките компании. 

  Очакванията са цените да продължават да растат поне до средата на следващата година. До този момент не сме били свидетели на такъв рязък скок на цените на някои суровини и енергоносители, какъвто имаше през последната година. Според официалната статистика, това увеличение надминава 10%, а в България е поне 15% през 2021. Не очакваме да има голяма разлика през първото шестмесечие на 2022 г. 

  В краткосрочен план планираното увеличение ще бъде значително в самото начало на следващата година. Причината е, че повечето от големите вериги се договарят със своите доставчици обикновено през януари или февруари. До този момент наблюдаваме дори изкуствено задържане на част от цените, защото доставчиците нямат право да предоговорят цените. Това означава, че през първото тримесечие няма как да се избегне едно рязко повишаване на доставките, а оттам и продуктите за крайните потребители. Трите основни фактора, от които се влияе инфлацията, остават храните, електроенергията и транспорта. 

  В дългосрочен план обаче очакваме поне частично нормализиране на ситуацията. Прогнозите са ръстът на цените да се забави след първото шестмесечие на 2022 г. Но  предвид динамичната ситуация, породена от пандемията, е трудно да бъдем сигурни в дългосрочните прогнози, тъй като ситуацията зависи пряко от развитието на кризисната обстановка в световен план.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 11 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 11 часа
  преди 14 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 15 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 16 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители