четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    725 прочитания

    България и Египет могат да изнасят заедно за трети страни

    Българските експортно ориентирани компании могат да се възползват в икономическа зона „Суецки канал“
    02 декември 2021, 12:37 a+ a- a

    Министър Даниела Везиева се срещна с министъря на публичния бизнес сектор в Египет г-н Хишам Тауфик в Кайро

    Кооперирани производства за износ към трети държави, както и отварянето на египетския пазар за български стоки обсъдиха министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на публичния бизнес сектор в Египет г-н Хишам Тауфик в Кайро.

    Министър Везиева изтъкна, че България може да предложи експертиза в сферата на фармацията, хранително-вкусовата промишленост, биоземеделието и производството на електрически автобуси и микробуси. Тя заяви, че български компании имат интерес от експорт на медикаменти, машини за хранително-вкусовата промишленост и технологии за електроиндустрията.

    Двамата обсъдиха и сътрудничеството в сектора на земеделието, свързано с нови технологии за биопроизводство. Българският икономически министър посочи, че има много добри възможности за взаимодействие в сферата на преработващата промишленост, машиностроенето и производството на храни. Тя допълни, че в България има изключителни специалисти в IT индустрията, като можем да предложим технологични и софтуерни решения. 

    Везиева и Тауфик се обединиха около това, че има огромен потенциал за развитие на търговските отношения, не само за възстановяване на нивата на стокообмена преди пандемията, но и да бъдат надминати в следващите няколко години.

    По време на срещата стана ясно още, че България има възможности за износ към египетския пазар на месо и земеделски продукти. 

    Министър Везиева и Уакид Гамал Ал Дин, главен изпълнителен директор на икономическа зона „Суецки канал“

    В министерство на публичния бизнес сектор в Кайро пред министър Везиева бяха представени и възможностите, от които българските експортно ориентирани компании могат да се възползват в икономическа зона „Суецки канал“. Това стана по време на среща с г-н Уакид Гамал Ал Дин, главен изпълнителен директор на икономическата зона. „За нас е важно да създадем трайни търговски отношения с тази зона“, посочи Везиева. По думите ѝ създаването на нови места за търговия и инвестиции е особено важно в тази пандемична икономическа обстановка. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 13 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 14 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 16 часа
    преди 18 часа